Adrian Newey lijkt nog geen afscheid van de F1 te nemen: “Ik ben er nog niet klaar mee!”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Topontwerper Adrian Newey lijkt na zijn aangekondigd vertrek bij Red Bull nog niet helemaal met pensioen te gaan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hij aan de F1 verbonden zal blijven en dan lijkt vooral de overstap naar een concurrerend team de voor de hand liggende keuze.

Al voor de officiële aankondiging van zijn vertrek werd er gespeculeerd dat Adrian Newey de overstap naar een ander F1-team zou gaan maken. Uiteindelijk volgde de aankondiging van zijn vertrek bij Red Bull maar de aankondiging van het vervoegen van een ander team bleef tot dusver uit. Wel liet Adrian Newey verstaan dat hij graag even ‘vrijaf neemt’, dat hij een tijdje vakantie wil met zijn echtgenote.

Tijdens een gesprek met zijn goede vriend en manager Eddie Jordan tijdens een Oyster Yachts event op de Monaco Historic Grand Prix liet Newey echter verstaan dat een F1-terugkeer naar een concurrerend team er zeker in zit.

“Mocht je me 15 jaar geleden gevraagd hebben of ik op de leeftijd van 65 jaar serieus zou overwegen om van team te veranderen, om ergens anders aan de slag te gaan voor zo’n vier of vijf jaar dan zou ik gezegd hebben dat je gek was,” aldus Newey.

Newey lijkt ermee te suggereren dat een overstap naar een ander F1-team zeker tot de mogelijkheden behoort, dat zijn passie voor de Formule 1 er nog steeds is.

Er is echter nog iets dat speelt. Newey heeft rechtstreeks ervaren wat een ‘pensioen’ met je kan doen. Zijn eigen vader was dierenarts en stopte op een gelijkaardige leeftijd als Newey heeft met werken. Zijn enthousiasme en levensvreugde verminderde echter, iets dat Newey graag niet zelf wil meemaken en daarom blijft de topontwerper misschien wel gewoon aan de slag.

En op bepaalde mensen staat gewoon geen leeftijd wanneer ze stoppen, ze blijven immers gewoon ‘doorgaan’. Bernie Ecclestone is ondertussen de 90 jaar gepasseerd maar blijft wel erg actief en ook Roger Penske is op een leeftijd van 87 jaar nog steeds erg geëngageerd in de Amerikaanse autosport.

“Ik heb hen allebei gevraagd: ‘Wat is je geheim?’ Want ze blijven gaan en gaan, en voor hun leeftijd zijn ze op mentaal en fysiek vlak nog ongelooflijk.”

“Ze zeiden allebei dat je brein zoals een spier is, die heeft training nodig en dat moet je blijven doen.”

“Ik heb ook steeds al sinds mijn acht of tien jaar als ontwerper in de motorsport willen werken. Ik heb het geluk gekend om die ambitie te kunnen verwezenlijken, om mijn eerste job in de motorsport te kunnen hebben. Iedere dag is echt een bonus geweest, ik hou van wat ik doe.”

“Ik zal waarschijnlijk wat op reis gaan. Ik voel me wat moe nu maar op een bepaald punt zal ik waarschijnlijk opnieuw ervoor gaan.”