Adrian Newey mag snel bij een ander F1-team aan de slag: Gardening leave is korter dan verwacht

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na de aankondiging van het vertrek van Adrian Newey bij Red Bull is het speculeren over een eventuele overstap naar een concurrerend F1-team nog een versnelling hoger geschakeld. Meestal geldt er een soort ‘gardening leave’ maar die periode blijkt bij Adrian Newey veel korter te zijn dan verwacht.

Adrian Newey kan begin 2025 Red Bull verlaten omdat hij in onderling overleg met Red Bull een akkoord bereikte over het vroegtijdig ontbinden van zijn contract. Daarnaast was er normaal sprake van een periode van ‘gardening leave’, volgens sommige bronnen zou Adrian Newey daardoor pas ten vroegste in 2027 bij een concurrerend team aan de slag kunnen gaan. Volgens de laatste berichten zou Adrian Newey echter onmiddellijk na het stopzetten van zijn werkzaamheden bij Red Bull toch aan de slag kunnen gaan bij een ander F1-team.

Voorlopig is nog niet duidelijk of Adrian Newey daadwerkelijk voor een ander F1-team aan de slag zal gaan maar er is wel een verklaring voor het inkorten van het ‘gardening leave’ en de overeenkomst dat hij vroeger zijn contract mag stopzetten. Volgens Red Bull zou Adrian Newey zich vooral nog focussen op de ontwikkeling van de RB17, een hypercar.

Bij de ontwikkeling van de Red Bull F1-bolide van volgend jaar zou Newey niet meer betrokken worden en ook de huidige wagen zou al grotendeels door het team dat hem opvolgt ontwikkeld zijn. Zo zou de RB20 dus al eigenlijk een wagen van Pierre Waché en Enrico Balbo zijn.

De grote vraag is echter vooral of Adrian Newey daadwerkelijk in de Formule 1 actief blijft en dus de overstap naar een concurrerend team zal maken. Ferrari lijkt alvast de grootste kanshebber te zijn om de nieuwe werkgever van Adrian Newey te worden.