Adrian Newey: “Ongelooflijk hoeveel races de Red Bull RB18 dit seizoen heeft gewonnen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen was afgelopen weekend in Suzuka uiteraard de man in de spotlights maar ook topontwerper Adrian Newey heeft een groot aandeel in het succes van Red Bull en Max Verstappen.

Adrian Newey is niets meer maar dan ook niets minder dan een levende legende in de Formule 1. De bolides van zijn hand hebben meer dan honderd races gewonnen en een hele hoop wereldtitels, dit alles verspreid over verschillende tijdperken die de sport de laatste dertig jaar al rijk geweest is.

Er lijkt bovendien ook geen sleet te komen op de ondertussen drieenzestigjarige Brit want Max Verstappen won in zijn laatste creatie zijn tweede wereldtitel op dominante wijze. De Nederlander wist dit seizoen al twaalf races op zijn naam te schrijven en met nog vier races voor de boeg kan hij het record van meeste raceoverwinningen in een seizoen ook nog scherper stellen. 

Als we er ook de overwinningen van Sergio Perez bijrekenen heeft Red Bull dit seizoen veertien van de achttien tot dusver gereden races gewonnen en dat levert een mooi rapport op van 77,77% voor de RB18. Dat is een mooi resultaat en ook het beste resultaat voor een ontwerp van Newey ooit.

‘Sky’-reporter Ted Kravitz legde de statistieken voor aan de grootmeester zelf maar die was er zich helemaal niet van bewust.

“Ik ben niet zo goed met dat soort cijfers,” aldus Newey. “Maar het is erg bevredigend om het te weten.”

“We hebben duidelijk een mooi parcours afgelegd. Volgens mij had Ferrari een erg snelle auto in het begin, en eerlijk gezegd waren ze ook in veel races waarschijnlijk een beetje sneller.”

“Maar ik denk dat we er in geslaagd zijn om de karakteristieken van de auto ten volle te benutten en we hebben geprobeerd om hem op elk circuit te laten werken.”

Een nederige Newey wil de pluimen voor dit succes niet allemaal op zijn eigen hoed steken en benadrukt dat dit het resultaat is van teamwerk.

“Max is absoluut geweldig geweest dit jaar,” gaat Newey verder. “Het was duidelijk dat hij in het verkeer in Singapore een foutje gemaakt heeft, maar los daarvan heeft hij helemaal geen fouten gemaakt.”

“Hij is heel volwassen geweest en had altijd de snelheid. Volgens mij verdient hij zeker en vast het succes dat hij dit jaar heeft.”

Profiteer tijdens CYBER WEEKEND van unieke aanbiedingen: OP=OP!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Black Friday 2022Black Friday 2022