Adrian Newey vindt nieuw aërodynamisch voordeel

Red Bull Racing ontwerper Adrian Newey is er opnieuw in geslaagd om via de uitlaatgassen een aërodynamisch voordeel te ontwikkelen.
image
Newey is ook degene die indertijd op de proppen kwam met de off-throttle blown diffuser. Er werd algemeen aangenomen dat net die blown diffuser de grootste troef was in de snelheid die de Red Bulls ontwikkelden. Nu blijkt echter dat Newey niet heeft stilgezeten na het verbod op de blown diffuser, want de Brit heeft iets nieuws uitgevonden om de luchtstroom achterin te “kalmeren”, en dat zou het aërodynamisch effect vergroten.

Sinds de GP van Groot-Brittannië is de achterkant van de bodemplaat van de RB8 vervaardigd uit een bepaald soort hars. Expert Gary Anderson weet hoe het zaakje in elkaar zit. “Het achterste deel van de bodemplaat is zeer warmtegevoelig. Als je erin slaagt om de warme uitlaatgassen zo vlak mogelijk langs de onderkant te geleiden, en als het boeltje dan nog eens ontzettend heet wordt, dan komt dat de aërodynamica alleen maar ten goede. Warmte brengt immers meer flexibiliteit teweeg.” aldus Anderson.

Het “kalmeren” van de luchtstroom aan de achterkant van de wagen gebeurt via drie geleiders achteraan de diffuser. Mocht dit echter een te groot voordeel opleveren voor Red Bull, dan zit de kans er dik in dat er opnieuw hevige discussie ontstaat tussen de FIA en de teams of deze ontwikkeling al dan niet legaal is, zoals bij de blown diffuser.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print