Afgelaste F1-races door de jaren heen: een overzicht

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Wegens het noodweer in Noord-Italië zal de GP van Emilia-Romagna dit jaar niet doorgaan maar door de jaren heen zijn er nog races afgelast om verschillende redenen, een overzicht.

1955: GP’s van Spanje, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland
Tijdens de 24 uur van Le Mans in 1955 lieten tachtig toeschouwers het leven toen een Mercedes in de grandstand belandde. Daardoor werden vier races geannuleerd in de Formule 1 en in het geval van Zwitserland leidde dat zelfs tot een verbod op autosport en het zou duren tot 2022 eer dat verbod opgeheven werd. 

Mercedes trok zich aan het einde van het seizoen ook terug uit de Formule 1 en zou pas halfweg de jaren negentig terugkeren naar de koningsklasse van de autosport. 

1957: GP’s van Nederland en België
In 1956 was er de Suez-crisis, die leidde tot torenhoge brandstofprijzen en had als resultaat dat de organisatoren van de races in België en Nederland minder prijzengeld konden aanbieden.  Dat was niet naar de zin van de teams en zodoende werden de races geschrapt van de kalender. Er kwam wel een vervang race in Pescara, die gewonnen werd door Stirling Moss.

1969 en 1985: GP van België
In 1969 werd de GP van België nog verreden op het oude circuit van Francorchamps en onder leiding van Jackie Stewart boycotten de rijders de race omdat de organisatie weigerde te investeren in cruciale aanpassingen aan het circuit om de veiligheid te verbeteren.

In 1985 had de organisatie wel geïnvesteerd in het circuit door het te voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Tijdens de oefensessies werd duidelijk dat de nieuwe laag begon af te brokkelen en werd er beslist om de race te annuleren. Maar uitstel bleek geen afstel want de race werd drie maanden later wel afgewerkt.

2011: GP van Behrein
In het najaar van 2010 brak de Arabische lente uit en de GP van Bahrein stond gepland in maart om het seizoen 2011 te openen. Maar ook in Bahrein was het onrustig, er braken burgerprotesten uit en er werd beslist de race af te blazen. Een jaar later stond de GP van Bahrein alweer op de kalender.

2020 en 2021: COVID-19
De pandemie met het coronavirus COVID-19 ligt nog vers in het geheugen en heeft ons nog niet helemaal losgelaten, vraag maar aan Remco Evenepoel. In het seizoen 2020 werden maar liefst dertien races geschrapt, waarvan er in 2021 nog steeds vijf races werden geannuleerd. Wat de GP van China betreft wachten we nog steeds op een opvolger van Lewis Hamilton die de laatste editie van de race won in 2019.