Kans is klein dat GP van Emilia-Romagna terugkeert op F1-kalender

Ferrari
Ferrari

Na het afgelasten van de GP van Emilia-Romagna is het meteen de vraag of de race op het circuit van Imola zal terugkeren op de F1-kalender 2023. Een vluchtige blik op de F1-kalender doet echter besluiten dat die kans bijzonder klein is.

Er werd aanvankelijk een F1-kalender voor 2023 voorgesteld met een recordaantal van 24 races. Die kalender werd na de afgelasting van de race in China al snel herleid naar 23 races. De pandemie met het coronavirus had andermaal een stokje gestoken voor de race in China.

Desondanks bleef de F1-kalender propvol met slechts een handvol vrije weekends in de periode maart tot november, op de klassieke pauzes zoals bijvoorbeeld de ‘zomerpauze’ na. Met het wegvallen van de race in Imola werd nog niet meteen definitief gezegd dat de race niet zal terugkeren dit seizoen maar er zijn maar weinig mogelijkheden om de race te laten terugkeren dit jaar.

Eerst en vooral zijn er dus maar weinig vrije raceweekends waarin de race gepland kan worden, vooral omdat dit bij voorkeur in het Europees gedeelte zou moeten gebeuren. In september keert de Formule 1 sowieso terug naar Italië voor de GP van Italië op het circuit van Monza. Ideaal zou het dan niet zijn om een week later de GP van Emilia-Romagna te organiseren.

De zomerpauze met een week inkorten lijkt één van de weinige mogelijkheden. De race organiseren de week na de GP van België (de laatste race voor de zomerpauze) of de week voor de GP van Nederland (de eerste race na de zomerpauze) lijkt een mogelijkheid. Dat zou echter bijna zeker niet goed onthaald worden door de teams, waar het personeel nu al klaagt over enorme werkdruk en veel tijd weg van huis. Net daarvoor is de zomerpauze ingevoerd.

Het lijkt dan ook hoogst onwaarschijnlijk dat de GP van Emilia-Romagna dit jaar nog zal terugkeren op de F1-kalender. Angelo Sticchi Damiani, voorzitter van de ‘Automobile Club d’Italia’ die promotor is van de race, liet al verstaan dat het meest waarschijnlijke scenario een contractverlenging met een jaar is waardoor er eventueel ook in 2026 een GP van Emilia-Romagna zou plaatsvinden.