“Als je wil meestrijden voor de F1-titel volstaat een ‘klantenmotor’ niet”

Williams F1 team
Williams F1 team

Volgens Williams-teambaas James Vowles moet je om echt succesvol te kunnen zijn in de Formule 1 waarschijnlijk over een ‘eigen motor’ beschikken en volstaat een zogenaamde ‘klantenmotor’ niet om te kunnen strijden voor de wereldtitel.

Als teambaas van Williams heeft Vowles momenteel veel respect voor wat Aston Martin tot dusver dit seizoen heeft bereikt maar om echt te strijden voor de wereldtitel is er volgens hem meer nodig. Vowles stelt zich de vraag of teams met een klantenmotor ooit voor de wereldtitel kunnen strijden, zeker in de huidige Formule 1.

Williams is zelfs een mooi voorbeeld van hoe je zelfs met ‘de beste motor’ als klantenteam daarom niet bovenaan kan meedraaien. Mercedes domineerde immers de Formule 1 grotendeels dankzij de introductie van de V6 hybride-motor in de Formule 1 maar in al die jaren verzeilde Williams met diezelfde motor naar helemaal achteraan op de grid.

Wat de motoren betreft bevindt Williams zich in dezelfde situatie als Alfa Romeo, AlphaTauri, Haas, McLaren en Aston Martin. Allemaal doen ze beroep op een klantenmotor. Volgens Vowles is er meer nodig om de stap naar helemaal vooraan te kunnen zetten.

“Ik denk dat wat Aston heeft getoond is dat je met zo’n motor zeker kan presteren, Aston Martin doet het op haar eigen manier,” aldus Vowles. “De echter vraag is echter of je, met dat pakket, competitief genoeg kan zijn om voor de wereldtitel te strijden.”

“Ik denk niet dat het jou op het vlak van de regelgeving beperkt. De volgende grote wijziging op het vlak van het motorreglement komt er in 2026.”

En tegen dan zal Sauber, het huidige Alfa Romeo, als Audi-fabrieksteam deelnemen en dat met een geheel eigen ontwikkeld F1-motor …

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print