Ferrari doorbreekt Toyota-dominantie en zegeviert tijdens 24u van Le Mans

Ferrari
Ferrari

Niet Toyota maar wel Ferrari heeft de 24u van Le Mans gewonnen. Ferrari maakte met haar hypercar een comeback en slaagde er na een zinderende strijd met Toyota in om meteen ook de legendarische race te winnen.

De voorbije vijf jaar op rij slaagde Toyota erin om de 24u van Le Mans te winnen, tijdens de eerste van die twee jaren zat ook Fernando Alonso mee aan het stuur. Toyota was ook dit jaar torenhoog favoriet voor de eindoverwinning maar de Japanners moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in de Italianen.

De overwinning van Ferrari is des te opmerkelijker omdat er een jaar geleden alleen maar plannen waren om met een hypercar mee te doen aan de legendarische uithoudingsrace. Vandaag mochten voormalig F1-piloot Antonio Giovinazzi, Alessandro Pier Guidi en James Calado echter zegevieren. De ontgoocheling droop van het gezicht bij Toyota.

Met een één-twee op de startgrid wist Ferrari dat er een kans was op de overwinning maar tegelijkertijd wisten ze ook dat Toyota het te kloppen team was en dat ze daar bijzonder veel ervaring hadden. Bij de Italianen bleven ze dan ook stoïcijns kalm toen de Toyota met Ryo Harakawa aan het stuur achterstevoren stilstond op het circuit.

Bij Ferrari beseften ze dat de spin van Harakawa een belangrijk moment was in hun strijd met Toyota. Zo’n twee uur voor het einde van de 24u van Le Mans leek de overwinning binnen maar het gezegde luidt niet voor niets ‘When you want to finish first, first you have to finish’ en dat weten ze bij Toyota maar al te goed. In 2016 schonk Toyota immers de overwinning tijdens de 24u van Le Mans aan grote concurrent Porsche toen hun leidende wagen met nog zo’n zes minuten op de klok stil kwam te staan.

Ongetwijfeld hadden ze bij Toyota tot de laatste meters de hoop dat iets gelijkaardigs kon gebeuren bij Ferrari maar dat gebeurde niet en zo mochten Antonio Giovinazzi, Alessandro Pier Guidi en James Calado dus zegevieren tijdens de legendarische race. Toch was er ook nog een schrikmomentje bij Ferrari. Tijdens de allerlaatste pitstop leek de Ferrari met startnummer 51 niet weg te geraken maar uiteindelijk slaagde Pier Guidi er toch in om weg te rijden.

Ferrari mocht zegevieren, voor de Toyota met Hirakawa, Brendon Hartley en Sebastien Buemi aan het stuur. De Cadillac met Earl Bamber, Alex Lynn en Richard Wetsbrook aan het stuur vervolledigde het podium.