“Als ze Helmut Marko niet overleven zullen ze de Formule 1 ook niet overleven

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Christian Horner zegt dat Helmut Marko iemand is die de dingen benoemt zoals hij ze ziet en dat helpt ook jonge rijders om aan de competitieve en veeleisende omgeving te wennen die de Formule 1 is.

Sinds 1999 staat Helmut Marko aan het hoofd van het ontwikkelingsprogramma van Red Bull voor jonge rijders en hij heeft een grote rol gespeeld in de carrière van veel rijders, waaronder ook die van Max Verstappen. 

Maar de Oostenrijker staat er ook bekend voor om meedogenloos te zijn voor jonge talenten, dat creëert soms een gespannen sfeer en niet iedereen kan daar even goed mee om.  Het jongste voorbeeld is Nyck de Vries die niet voldeed bij AlphaTauri en nog voor de zomerstop mocht opkrassen. 

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner is de aanpak van Marko echter noodzakelijk om het te maken op het hoogste niveau van de motorsport.

“Hij is een harde werker voor de jonge rijders, maar als ze Helmut niet kunnen overleven, zullen ze de F1 nooit overleven,” vertelde Horner aan ESPN’s ‘Unlapped’ Podcast.

“Hij is de nachtmerrie van een communicatiemanager. Dus als Helmut de fout ingaat hoeven jullie hem maar te porren en je krijgt een krantenkop.”

“Maar hij noemt het gewoon zoals hij het ziet. In veel opzichten lijkt hij erg op hoe Niki Lauda was, ze komen uit dezelfde generatie en hebben dezelfde inborst.”

“Op 80-jarige leeftijd is hij nog steeds op zoek naar paarse sectoren.”

Maar ondanks zijn gevorderde leeftijd denkt Marko nog niet aan uitbollen. “”Hij kijkt nog steeds naar elke Formule 3-sessie, elke Formule 2-sessie, elke splittijd en volgt het jonge talent op de voet,” voegde Horner eraan toe. “Ik heb altijd een heel eerlijke en goede relatie met hem gehad.”