Andrea Stella: “Vertrouwen heeft ervoor gezorgd dat McLaren zo’n vooruitgang heeft geboekt”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Als teambaas zou Andrea Stella met de eer kunnen gaan lopen voor de vooruitgang die het McLaren F1 team de voorbije jaren heeft maar volgens Stella zorgt een gemeenschappelijke drive aangevuurd door ‘vertrouwen’ ervoor dat McLaren als team vooruitgang boekt.

Volgens Andrea Stella is een goede werksfeer met een open communicatie en verantwoordelijk cruciaal gebleken voor de vooruitgang die McLaren de voorbije jaren heeft geboekt. Stella stuurt het team op zo’n manier aan dat hij de medewerkers vertrouwen geeft en daarvoor ook publiekelijk erkenning geeft. Daarbij wordt ook naar het doel op de lange termijn gekeken.

“Leiders moeten leiden door de mensen eenvoudige en duidelijke objectieven te geven die hen vervolgens versterken in hun job,” aldus Stella. “Dat is het enige dat ik weer. Er zijn er enkele meer maar ik wil niet alles onthullen over hoe wij de dingen aanpakken.”

“De resultaten komen naar ons. Het is niet dat wij richting de resultaten gaan.”

De aanpak van Andrea Stella symboliseert een aanpak waarbij werkethiek erg belangrijk is en waarbij er vertrouwen wordt opgebouwd, er moet ook geloofd worden in het team en de vooruitgang die geboekt wordt.”

“Vertrouwen … wat is vertrouwen? Het is iets psychologisch,” aldus Stella. “Het is het werk dat je vertrouwen geeft.”

“Toen ik in het verleden met enkele kampioenen samenwerkte kregen ze niet voldoende vertrouwen omdat ze naar een psycholoog gingen. Hun vertrouwen kwam van het werk dat ze deden.”

“Het vertrouwen kwam van het besef dat ze dachten dat geen enkele concurrent werkte zoals zij dat deden. Vervolgens groeide het vertrouwen.”

“Ik heb dan ook helemaal geen zelfvertrouwen,” meent Stella. “Ik weet alleen dat we aan onze weg vooruit moeten blijven werken, dat we vooruitgang moeten blijven boeken, dat we erin moeten geloven dat het ons zal brengen waar we willen staan en dat we ons niet te veel mogen laten afleiden.”