Andrea Stella: “Zonder problemen was McLaren snel genoeg voor dubbele puntenfinish”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Volgens teambaas Andrea Stella zou McLaren zonder diverse technische problemen in Bahrein snel genoeg geweest zijn om met beide wagens in de punten te finishen. Nu was het echter een opgave en een zeventiende plaats.

Amper dertien ronden ver in zijn eerste F1-race moest Oscar Piastri opgeven met technische problemen. Bij Lando Norris werd een probleem met de pneumatische druk vastgesteld, wat ervoor zorgde dat hij maar liefst zes pitstops moest maken om de druk meermaals bij te vullen.

“Op de wagen van Lando was er een lek wat de pneumatische druk betreft,” vertelde Stella. “We ontdekten het redelijk snel tijdens de race en we wisten dat we telkens maar tien of elf ronden konden rijden alvorens het moest bijgevuld worden.”

“We besloten om in de race te blijven. We besloten om te proberen om binnen minstens één ronde van de raceleider te blijven en dit tijdens de laatste tien ronden. Mocht er een safety car zijn dan zou er een kans geweest zijn. Het betekende dat we zes pitstops deden.”

Aangezien er geen safety car kwam werd Norris uiteindelijk op twee ronden gezet. Volgens Stella beschikte McLaren zonder de problemen echter over de snelheid om met beide wagens in de punten te finishen.

“Het meest positieve was dat Lando zonder de problemen een sterke kanshebber op punten zou geweest zijn,” aldus Stella. “De snelheid van de wagen was tijdens de race boven onze verwachtingen. Tijdens de race zagen we een beloning voor al het harde werk dat we tijdens de winter verricht hebben om de interactie tussen de wagen en de banden te verbeteren.”

“Maar ook Oscar had tijdens de eerste stint een goede bandendegradatie. Hij haalde wagens in, het was een erg goede race tot dan, we hadden met beide wagens in de punten kunnen finishen. Dat is het meest positieve aspect van het weekend.”