Andretti: “Ik heb bij elk F1-team aangeklopt maar niemand wil verkopen”

IndyCar
IndyCar

Michael Andretti, baas van Andretti Autosport, heeft gereageerd op de suggestie dat hij zich beter zou inkopen bij een bestaand team om aan de slag te kunnen in de Formule 1.

De kandidaturen om deel te nemen aan de Formule 1 vanaf 2026 zijn binnen bij de FIA en de bekendste naam is ongetwijfeld die van Andretti Autosport. De bal ligt nu in het kamp van de FIA en de Formule 1 om te beslissen of ze al dan niet voldoen aan de voorwaarden.

Een groot deel van de bestaande teams heeft alvast laten weten niet met open armen klaar te staan om nieuwelingen op de grid te verwelkomen. Mercedes-teambaas Toto Wolff liet afgelopen week optekenen dat hij het beter zou vinden dat kandidaten zich beter zouden inkopen bij een bestaand team.

Michael Andretti liet afgelopen weekend tijdens de Sardinia X-Prix, een race in de Extreme E series waar hij met een team aan deelneemt, weten dat dat momenteel geen optie is.

“Ik heb het geprobeerd, maar niemand is geïnteresseerd,” aldus de Amerikaan. “We hebben het bij elk team geprobeerd. Ze blijven wel zeggen: ‘Koop een team.’ Maar er is niemand die wil verkopen! Je gaat erheen en ze zijn zelfs niet geïnteresseerd om te praten. Ik ben er geweest, heb het gedaan en ik was niet blij.”

Hij laat ook weten dat het hem niet raakt dat de andere teams publiekelijk verklaren dat ze geen extra teams willen. Hij wil gewoon verder doen en zorgen dat hij aan alle voorwaarden voldoet om deel te nemen aan de F1.

“Iedereen heeft zijn eigen redenen en waarom ze dingen doen en ze willen hun eigen belangen verdedigen. Dat kan ik ze ook niet kwalijk nemen.”

“Iedereen heeft voor zichzelf gezorgd. Dat was de belangrijkste reden waarom ik zei dat ik kritiek kreeg omdat ik daar niet akkoord mee was. Als ik in hun situatie was zou ik waarschijnlijk hetzelfde doen. Dus ik neem het de teams niet kwalijk. Ze zorgen allemaal voor zichzelf, en dat moeten ze ook doen om competitief te zijn.”

“Het is een enorm dure sport. Er komt veel bij kijken en alle teams zijn heel erg toegewijd. Ze willen er zeker van zijn dat dat beschermd blijft en ik begrijp dat dit is wat ze proberen te doen. Want uiteindelijk zijn het niet zij die de beslissing zullen nemen. Het zullen de Formule 1 en de FIA zijn die zullen beslissen of dit het juiste is om te doen.”

Andretti verwacht nieuws te hebben tegen het einde van de maand en hij laat weten dat hij denkt een goede kans te hebben. 

“Ik denk dat we aan alle voorwaarden voldoen. Ik heb een goed gevoel, maar een goed gevoel en de realiteit zijn twee verschillende dingen. Ik denk dat we alles hebben om mee te doen, competitief te zijn en een meerwaarde te zijn voor de sport.”

Hij hoopt zijn kandidatuur ook kracht bij te zetten door een samenwerking met General Motors en Andretti benadrukt dat ze dit niet enkel doen om hun naam op de bolides te zetten.

“General Motors is hier heel erg bij betrokken. Mensen zeggen: ’Ze doen het gewoon om hun naam er op te zetten.’ Integendeel, het is een heel belangrijk deel van het team. Ik denk dat eens het grote publiek kan zien wat we hebben ingediend, ze wel zullen zien dat het om een grote betrokkenheid gaat.”