Arabische NGO’s vragen Lewis Hamilton om GP van Saudi-Arabië te boycotten

Daimler Media
Daimler Media

Een vijftigtal mensenrechtenorganisaties uit verschillende Arabische landen hebben via een open brief Lewis Hamilton opgeroepen om de allereerste F1-race in Saudi-Arabië te boycotten.

De zevenvoudig F1-kampioen steunt de ‘Black Lives Matter’ beweging en liet verstaan dat hij in de Formule 1 en de autosportwereld meer diversiteit wil zien. Hamilton benadrukte de voorbije dagen ook nogmaals dat hij tegen racisme en ongelijkheid zal blijven strijden.

Grote vraag is echter hoe ver die strijd kan gaan want steeds meer belangenverenigingen vragen Hamilton om aandacht te schenken aan diverse problemen die er zijn in de diverse landen die het F1-circus aandoet.

Vooral Saudi-Arabië komt daarbij nu in het vizier. Begin december moet de allereerste F1-race in Saudi-Arabië plaatsvinden maar het land heeft een erg bedenkelijke reputatie wat het respecteren, of zeg maar eerder schenden, van de mensenrechten betreft.

De voorbije maanden was er dan ook heel wat kritiek dat de Formule 1 uitgerekend Saudi-Arabië aan de F1-kalender toevoegde. Ongeveer 50 mensenrechtenorganisaties hebben nu dan maar in een open brief Lewis Hamilton verzocht om de GP van Saudi-Arabië te boycotten.

“Je hebt enorme moed getoond in de strijd die je voert,” aldus een citaat uit de brief volgens ‘La Gazetto dello Sport’.

“Als de beste F1-piloot weigert om deel te nemen in Saudi-Arabië dan zal daarover gesproken worden, het zou een grote hulp zijn om het land ervan te overtuigen eindelijk hun standpunt rond het respecteren van de mensenrechten bij te sturen.”

“Het zou tonen dat de wereld niet blind is voor de intentie van Saudi-Arabië om oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten te verbergen.”

De verschillende NGO’s beseffen echter ook dat het voor Lewis Hamilton niet eenvoudig is om aan een F1-race niet deel te nemen. Ze vragen dan ook op zijn minst een duidelijk signaal van de zevenvoudig F1-kampioen, bijvoorbeeld door een sticker op zijn F1-bolide of een boodschap op een t-shirt te dragen.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022