“Arrogante rijders die ‘kwalificatie overeenkomst’ aan hun laars lappen mogen zich aan iets verwachten”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Daniel Ricciardo stelt dat boontje om zijn loontje zal komen voor rijders die de zogenaamde ‘gentlemen’s agreement’ aan hun laars lappen tijdens de kwalificatie.

Er is een ongeschreven regel die zegt dat de rijders hun positie behouden die ze tijdens hun outlap hebben om aan hun snelle ronde te beginnen maar de laatste tijd wordt die regel door sommigen met de voeten getreden. 

Er is het voorbeeld van Alonso die in Oostenrijk tijdens zijn laatste snelle ronde in Q2 plotseling de Aston Martin van Sebastian Vettel tegen een lage snelheid voor zich op zag duiken.

Vettel zei dat verschillende rijders hadden ‘voorgestoken’ om vrije baan te krijgen om een snelle ronde af te werken. Alonso riep de FIA op om de ‘gentlemen’s agreement’ in een regel te gieten maar Daniel Ricciardo vindt dat de rijders perfect in staat zijn om dit op te lossen.

“Ik denk dat als iemand een beetje brutaal is geweest en misbruik heeft gemaakt van de situatie die we zijn overeengekomen, dat die rijder of die rijders dan misschien moeten verwachten dat ze op een gegeven moment een beetje shit op hun pad krijgen”, zei de McLaren-coureur.

“Dat is de beslissing en de keuze die ze maken, dus ik heb er niets op tegen om het op onze eigen manier op te lossen.”

Lando Norris is dan weer voorstander van een officiële regel om discussies te vermijden.

“Op sommige plaatsen is het prima en hoef je er niet eens over te praten, maar als mensen niet als eerste willen gaan, dan is dat het probleem”, legt Norris uit.

“Dan krijg je mensen die je in de laatste bocht inhalen en dat verpest alles.

“Ik weet niet of er een regel moet komen, maar misschien is dat wel nodig, want mensen kunnen zomaar zonder reden worden ingehaald.”

“Als ze het juiste doen, kunnen ze worden belazerd en voor verrassingen komen te staan, wat naar mijn mening niet eerlijk is. Maar we gaan het er tijdens de volgende rijdersbriefing over hebben.”