Belangrijke wijziging moet het F1-circuit van Barcelona minder saai maken: “We luisteren naar de F1-piloten”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Het Circuit de Barcelona-Catalunya wil een belangrijke wijziging doorvoeren die het circuit in de toekomst minder ‘saai’ moet maken. Er zijn immers plannen om de chicane van het circuit te ‘verwijderen’.

Dat ‘verwijderen’ van de chicane moeten we trouwens niet al te letterlijk nemen. Het is vooral de bedoeling dat het circuit zowel met als zonder chicane kan gebruikt worden. Daarvoor zijn enkele aanpassingswerkzaamheden noodzakelijk die zullen gebeuren. Daarnaast moet het circuit ‘zonder chicane’ een bijkomende keuring ondergaan.

Het is daarbij de bedoeling dat de FIA begin 2023 langskomt op het circuit om een extra keuring te doen. De chicane wordt daarbij niet verwijderd maar het circuit wordt gekeurd om zowel op de layout met als zonder circuit te kunnen racen. Daarvoor is een zogenaamde ‘Grade 1 Licentie’ noodzakelijk. Vervolgens kan er dan beslist worden of er al dan niet met of zonder chicane zal geracet worden.

Toen het circuit vlakbij Barcelona in 1991 officieel werd geopend was er nog geen chicane. Die kwam er jaren later omwille van de veiligheid wel en vanaf 2007 werd er in de Formule 1 steeds op de layout met chicane geracet. Daarbij was het de bedoeling om de snelheid in de laatste bocht drastisch te verlagen om de veiligheid te verbeteren.

Nu wil men uitgerekend het omgekeerde bereiken. De chicane uit de layout halen zodat de laatste bocht tegen een hogere snelheid kan genomen worden en er ook op het rechte stuk een hogere snelheid kan bereikt worden. Dit moet het inhalen gemakkelijker maken en de races op het circuit minder saai maken.