Bernie Ecclestone uit felle kritiek: “Ze hadden te weinig moed om de race te starten”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De voormalige F1-paus Bernie Ecclestone laat weten dat het huidige management van de F1 een gebrek aan moed hebben getoond, volgens hem hadden ze de race moeten laten starten en dat vertelt hij in zijn eigen bekende stijl.

Over de GP van België van afgelopen weekend zijn al liters inkt gevloeid. Vooral dan over het feit dat de rijders de helft van de punten kregen na een schabouwelijke vertoning van vier rondjes achter de safety car waar ze meer dan drie uur voor nodig hadden. Ook het feit dat de fans zich moesten redden in een verzopen Spa-Francorchamps is veel besproken en beschreven.

Hoewel iedereen het er wel over eens was om niet te racen kwam er wel de nodige kritiek op de racedirecteur van de FIA Michael Masi en zijn team. Vooral de manier waarop ze het aangepakt hebben kon op weinig begrip rekenen, eindeloze updates die op hun beurt dan ook nog werden uitgesteld waren het deel van een doorweekt publiek.

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton nam het op voor de fans die soms van ‘s ochtends vroeg op post waren om een mooi plaatsje te bemachtigen in de modder op de goedkoopste plaatsen. Hij omschreef de hele race als een ‘farce’ en stelde dat de fans hun geld moesten terugkrijgen.

In het Britse dagblad ‘The Telegraph’ vertelt voormalig F1-baas Bernie Ecclestone hoe hij een situatie als deze zou hebben aangepakt.

“Ik zou de teams en de rijders om 15u hebben gezegd: het regent, we zijn bereid om het een uur uit te stellen en hopen dat het weer omslaat,” zei hij. Maar wat er ook gebeurt, de race begint om 16u en dan is het aan jou of je meedoet of niet. Als je een risico wilt nemen, moet je dat zelf weten en als je dat niet wilt, moet je het niet doen.

“Als je denkt dat het gevaarlijk is om snel te racen, race dan niet snel. Maar het is een andere groep mensen nu en ze hadden de moed niet en ze willen geen risico’s nemen. Ze hadden twee ronden, vijf ronden, vijftig ronden of geen ronden kunnen rijden, maar de beslissing had bij de individuele rijder moeten liggen.”

Het feit dat de omstandigheden gevaarlijk waren en dat er met de crashes in de W Series en die van Lando Norris in de kwalificatie al twee zware ongevallen gebeurd waren rechtvaardigt volgens Ecclestone niet de beslissing om niet te racen.

“In een gevaarlijke sport kunnen dingen gebeuren en er kunnen mensen om het leven komen”, aldus Ecclestone, die betoogde dat het rijders altijd vrij staat om weg te lopen voor risico’s.

“Wanneer mensen ramen schoonmaken in grote kantoorgebouwen, kan hun gondel vallen en kunnen ze sterven. En ze krijgen er niet ontzettend veel geld voor betaald.”

“Die arme mensen die in Afghanistan vochten kregen te horen dat ze daarheen moesten om te vechten en het was niet hun keuze. Het was gevaarlijk en velen van hen zijn gedood. Als wij in het leger zaten en te horen kregen dat we naar Afghanistan moesten, hadden we misschien gezegd: ‘Verdorie, dat klinkt niet veilig, maar we moeten gaan, we hebben geen keus’.”

“In het geval van zondag hadden de rijders een keuze. Als ze een risico wilden nemen om punten te pakken, dan was dat aan hen. Als je ermee wilde doorgaan en veel meer ronden rijden om er zeker van te zijn dat je de race won, dan had je dat kunnen doen.”

De huidige CEO van de Formule 1, Stefano Domenicali  heeft nog eens benadrukt dat de gang van zaken op zondag onder geen beding gedreven werd door commerciële belangen. Daar gelooft de ondertussen negentigjarige Ecclestone, die spreekt uit ervaring, niet veel van.

“Kan jij een andere reden dan geld bedenken? Er was duidelijk veel druk. Als ze de race zouden annuleren zonder resultaat, zou de organisator al het geld moeten teruggeven aan het publiek.”

“Ik ben er zeker van dat ze nog steeds hun racegeld aan de commerciële rechtenhouder hadden moeten betalen en de televisiemaatschappijen staan ook onder contract. Dus de persoon die meer dan wie ook zou lijden, zou de organisator zijn geweest. De Formule 1 zag er niet goed uit zondag,” besluit Ecclestone.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print