“Bestraffing dreigt voor Lewis Hamilton als hij de regels van het FIA-gala overtreden heeft”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mohammed Ben Sulayem, de nieuwe voorzitter van de FIA, zal onderzoeken of Lewis Hamilton de sportieve regels overtreden heeft door afwezig te zijn op de prijsuitreiking van de FIA. 

Mercedes-teambaas Toto Wolff en Lewis Hamilton blonken uit in afwezigheid op de prijsuitreiking van de FIA, de tumultueuze seizoensfinale in Abu Dhabi was duidelijk nog niet verteerd. Strikt genomen overtreedt Lewis Hamilton daarmee de reglementen. 

Nagelnieuw voorzitter  Mohammed Ben Sulayem zal onderzoeken of er sancties zullen volgen want artikel 6.6 van het sportief reglement van Formule 1 luidt immers als volgt: “De rijders die eerste, tweede en derde eindigen in het kampioenschap moeten aanwezig zijn bij de jaarlijkse FIA prijsuitreiking.”

“Uiteindelijk zijn regels regels”, zei de nieuwe FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem in zijn eerste ontmoeting met de media.

“Dus we gaan kijken naar de kant van waar de technische regels kunnen worden gebruikt en was hij in overtreding? Ik moet het onderzoeken.”

“Natuurlijk zullen we ook onze regels moeten volgen. Maar ondertussen weerhoudt het ons er niet van om een kampioen een goed gevoel over de sport te geven, weet je.”

“Het is makkelijk om aardig tegen mensen te zijn. En het is goedkoop om aardig te zijn. En het is ook om mensen te motiveren. Maar zeker, als er een overtreding is, is er geen vergeving in deze.”

Sulayem laat weten dat hij de frustratie van Hamilton begrijpt maar benadrukt dat de regels gevolgd moeten worden.

“Vergeving is er altijd, maar regels zijn regels. We kijken naar de regels, en ik zeg altijd: regels zijn niet gemaakt.”

“Een mens heeft ze gemaakt… en ze kunnen worden verbeterd en veranderd door mensen. Dus de regels zijn er om verbeterd te worden.”

“Ik weet dat Lewis erg verdrietig is over wat er gebeurd is en als ik één woord zou gebruiken, zou ik zeggen dat hij gebroken is. Maar we moeten kijken of er een overtreding is geweest.”

“Dat kan ik voorlopig niet zeggen. Het is nog maar een paar uur dat ik voorzitter ben, en ik ben net begonnen met antwoorden geven zonder de feiten nog eens op een rijtje te zetten.”

Het onderzoek naar de safety car-procedure in Abu Dhabi en de commissie die verschillende beslissingen van de stewards in 2021 zal onderzoeken komt terecht onder leiding van FIA-ondervoorzitter Robert Reid.

“Het valt wel onder mijn plaatsvervangend voorzitterschap omdat Jean Todt zich heeft verbonden aan een volledige herziening,” vertelde Reid aan RacingNews365. “Vanaf nu nemen wij dat over.”

“Het is niet goed voor de sport als er zoveel onenigheid is, maar er is ook geschiedenis in de sport, er is gevaar in de sport.”

“Ik denk dat we gewoon een eerlijk en gelijk speelveld voor iedereen nodig hebben. De rol van de FIA is precies dat, om ervoor te zorgen dat er een gelijk speelveld is en ervoor te zorgen dat de sport veilig is.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022