Bottas bekent dat hij Max Verstappen heeft geholpen: “Of het opzettelijk was? Dat weet alleen ik …”

Daimler Media
Daimler Media

De Netflix-serie ‘Drive To Survive’ volgt enkele interessante verhaallijnen tijdens het F1-seizoen 2020. Eentje daarvan is de rivaliteit tussen Valtteri Bottas en Lewis Hamilton.

Tijdens één van de aflevering volgen we Mercedes tijdens de GP van Rusland en daarbij wordt er uiteraard verwezen naar het jaar 2018 waarin Bottas teamorders moest opvolgen en Hamilton moest laten passeren en de overwinning schenken. Bottas nam zich voor om sindsdien meer voor zichzelf op te komen.

Tijdens de kwalificatie voor de GP van Rusland vorig jaar zien we iets opvallend. Hamilton is quasi zeker van de pole en Bottas lijkt de tweede plaats op de startgrid te gaan veroveren. Een eerste startrij voor Mercedes dus, iets dat Toto Wolff en de rest van het team maar al te graag wil … op Bottas na.

Bottas beseft immers dat hij van op de tweede plaats geen kans maakt en geeft Max Verstappen een zogenaamde ’tow’ tijdens zijn snel rondje. Toto Wolff en de rest van het team geloven hun ogen niet. Verbijstering bij het team omdat Verstappen zo de tweede plaats op de grid wist te veroveren, maar Bottas zag het anders.

“Ik begreep niet waarom het team teleurgesteld was met een derde plek. Derde is beter dan tweede,” vertelt Bottas in ‘Drive To Survive’.

Bij het team was er ongeloof en vroeg men zich af of Bottas het al dan niet opzettelijk had gedaan. Zijn antwoord daarop was echter veelzeggend.

“Of ik het express deed … dat weer ik alleen,” vertelde Bottas met een brede glimlach, om er vervolgens het volgende aan toe te voegen. “Ik zou hier niet zijn als ik niet af en toe egoïstisch was.”

Waarna we in de serie zien dat Bottas na afloop van de kwalificatie tegenover de pers doodleuk vertelt dat hij zogezegd de snelheid niet had maar dat hij misschien wel als derde wou starten.

Psychologische spelletjes dus die Bottas speelde, iets dat eerder ook Nico Rosberg met Hamilton deed. Rosberg is tot dusver de enige rijder die het bij Mercedes wist te halen van Hamilton en in 2016 wereldkampioen werd. Rosberg weet als geen ander dat je bij Hamilton onder de huid moet kruipen.

“Psychologie speelt een grote rol in de sport. Iedereen is onzeker. Lewis ook. Dat kun je versterken en hem fouten laten maken,” aldus de voormalige teamgenoot van Hamilton.

En in de fout gaan dat deed Hamilton ook in Rusland vorig jaar. Voorafgaand aan de start van de Russische GP maakte Hamilton twee keer een foute proefstart helemaal aan het einde van de uitrit van de pitlane. Het leverde hem een tijdstraf op en weg was een bijna zeker overwinning en evenaring van het record van Michael Schumacher in Rusland.

Onder druk van wat Bottas had uitgehaald dat weekend? Wie zal het zeggen, maar Bottas en Verstappen weten wat hen te doen staat komend F1-seizoen: Hamilton onder druk zetten, ook op psychologisch vlak. Gezien de problematische wintertests krijgen de concurrenten van Hamilton een unieke kans om dat van bij het begin van het seizoen te doen.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022