Brawn: “Voorwaartse uitlaat heeft grote impact.”

Mercedes’ teambaas Ross Brawn denkt dat het hebben van een voorwaartse uitlaat, zoals Renault heeft, een zeer groot voordeel zal zijn. Hij denkt dat de uitlaat meer voordeel oplevert als de dubbeldiffuser vorig jaar.
Het verhaal van de nieuwe uitlaat is vergelijkbaar met dat van de dubbele diffuser. Renault was niet al te best vorig jaar en dat was Honda ook in 2008. Nu kwam Renault al redelijk vroeg met hun nieuwe uitlaat, maar Brawn GP kwam pas bij de laatste test opdagen met hun wagen. Door de vroege presentatie zijn er al pogingen geweest om de nieuwe uitlaat te kopiëren.

“Het is een zeer sterk onbenut gebied waar de uitlaat zich bevindt.” vertelt Brawn, “Misschien is de impact van deze inlaat op de prestaties wel groter dan die van de dubbele diffuser. Alle teams zijn druk in de weer om samen met hun motorleverancier zoveel energie mogelijk uit de uitlaat te halen.”

“Het is de uitdaging van de formule 1 om de grenzen af te tasten en deze gebieden te ontdekken. In de toekomst zal er misschien een beter gebied ontdekt worden of dit verboden worden. In 2013 hebben we misschien één turbomotor en bijbehorende uitlaat, waaardoor alles weer opnieuw veranderd. Het is fascinerend hoe de f1 verandert.”

Brawn denkt wel dat er niet zoveel commotie zal komen rond de uitlaat als rond de dubbeldiffuser. Er is geen omstreden regelgeving rond de plaats van de uitlaat. “Van nature hebben de ingenieurs het in zich om verschillende interpretaties van de regelgeving te vinden. Het gebeurt zelden dat men iets illegaals uitprobeert. Wat hen verwachten te doen is de grenzen verleggen in de mate dat dat kan.”

“De dubbeldiffuser was één van die verleggingen. De uitlaat zal niet zo controversieel zijn. Ik denk dat het gewoon een slim idee is dat geen problemen met de regelgeving zal opleveren. Er zijn verduidelijkingen gebeurd, maar er was niet echt veel commotie over.”

image
De opening van de uitlaat op de Renault bevindt zich net boven de bodem van de sidpod achter het bargeboard.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print