Carlos Sainz: “Ferrari heeft 2 à 3 maanden ontwikkelingstijd weggegooid!”

Ferrari
Ferrari

Frustratie bij Carlos Sainz na de Britse GP omdat men bij Ferrari de specificatie van zijn wagen terugdraaide naar die van de race in Imola. Dat was noodzakelijk om problemen met het stuiteren in snelle bochten tegen te gaan maar volgens Sainz heeft Ferrari daarmee maanden aan ontwikkelingstijd en ook snelheid verloren.

Ferrari introduceerde de voorbije races enkele updates maar die verbeterden de snelheid van de wagen niet alleen, ze zorgden ook voor enkele problemen, waaronder het feit dat de SF-24 plots opnieuw meer begon te stuiteren in bochten tegen hoge snelheid.

Bij Ferrari besloten ze dan ook om op het circuit van Silverstone de meest recente versie van de wagen een oudere specificatie met elkaar te vergelijken. Uiteindelijk werd daarop beslist dat het raceweekend in Silverstone met de oudere specificatie werd afgewerkt. Daardoor keerde Ferrari eigenlijk dus enkele maanden terug in de tijd wat updates betreft, dit terwijl de concurrentie uiteraard wel met de updates van de voorbije maanden reed.

“Het is duidelijk niet goed genoeg,” zei Sainz over de performance van Ferrari tijdens de Britse GP. “We hebben eigenlijk dezelfde wagen als in Imola terwijl iedereen upgrades heeft, dat zorgt ervoor dat we waarschijnlijk zo’n twee tienden per ronde achteruit zijn gegaan.”

“We verloren twee of drie maanden aan snelheidswinst in de windtunnel ofwel performance die we de voorbije drie maanden hadden moeten winnen. We hebben duidelijk recent niet de juiste beslissingen genomen.”

“Vandaag was op zijn minst back-to-basics, terug naar de wagen zoals die in Imola was en we moeten nu proberen om vanaf dan punt te upgraden. Het is duidelijk dat onze rivalen een grote stap voorsprong op ons hebben.”

Er zijn nog twee races tot de zomerpauze en het ziet er naar uit dat het tot dan behelpen zal worden voor Ferrari. In Hongarije zal er mogelijk toch met het nieuwe pakket gereden worden, omdat daar minder snelle bochten zijn, maar op Spa-Francorchamps zal Ferrari waarschijnlijk met het oude pakket moeten rijden.

“We zullen in Hongarije in bochten 4 en 11 stuiteren, maar tot we over iets beter beschikken zullen we even met het stuiteren moeten leven,” aldus Sainz. “Op circuits met hoge snelheid zullen we met de vloer van het oude pakket moeten rijden, anders is het bijna onmogelijk om met de wagen te rijden.”

“Ik vertrouw erop dat het team afhankelijk van circuit tot circuit de juiste beslissing zal nemen tot we over een meer solide pakket beschikken dat niet stuitert tegen hoge snelheid en goed is tegen lage snelheid. Dan zullen we opnieuw voor de top drie kunnen strijden.”