McLaren-teambaas Andrea Stella neemt de schuld op zich: “We vragen te veel van onze rijders”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Andrea Stella, de teambaas bij McLaren, vindt dat de verantwoordelijkheid van een paar tactische fouten bij zijn team ligt en niet bij de rijders.

Oscar Piastri was niet tevreden na de GP van Groot-Brittannië, voor de eerste reeks pitstops reed de Australiër rond in tweede positie, achter teamgenoot Lando Norris. Toen de baan nat werd reageerde McLaren te laat en liet het Piastri een ronde te lang op slicks rijden, teambaas Andrea Stella neemt daarvoor de verantwoordelijkheid op zich.

“Niet alleen hij, maar ook wij hadden harder moeten pushen voor de ‘double stack’. Want door Oscar zijn pitstop met één ronde te vertragen verloren we veel meer tijd dan de tijd die we zouden hebben verloren bij een ‘double stack pitstop’. Achteraf gezien was dat het juiste om te doen. Beide auto’s tegelijkertijd stoppen,” zei Stella na de Britse GP. 

Maar wie neemt in zo’n geval de beslissing, de rijders of het team?

“We hebben de mogelijkheid om te beslissen. We hebben meer mensen. Dus de verantwoordelijkheid om op soft te gaan in plaats van op medium voor Lando Norris, wat een betere beslissing zou zijn geweest, ligt bij het team. Het is 100% mijn verantwoordelijkheid aan de pitmuur. De rijder geeft min of meer zijn standpunt. Het had aan de pitmuur moeten zijn om een beslissing te nemen.”

In het algemeen kan het team het beste inschatten wanneer een rijder kan binnenkomen voor slicks, maar in het omgekeerde geval heeft de rijder het beste beeld over wat kan. Max Verstappen vroeg zijn team om een ronde eerder een pitstop te maken. 

“Van slick naar intermediate weet de rijder beter dan wij wat er aan de hand is,” aldus Stella. “Ik denk dat het zelfs in dat geval, om met Lando te pitten, het juiste moment was en dat we Oscar gewoon hadden moeten dwingen en zeggen: ‘sorry, maat, het wordt een dubbele pitstop’. De rijder rijdt, ik denk dat we te veel van de rijders vragen.”

“Je kunt vinden dat ze goed moeten rijden, dat ze de auto op de baan moeten houden op droge banden in natte omstandigheden. En het hele timinggebeuren verwerken. Daarom is er een pitmuur die de rijders moet helpen. En in dit geval moeten we zeggen dat we wat kansen hebben gemist.” besloot Stella bij ‘GPBlog.’