Carlos Sainz wint voor de derde keer de Dakar-rally, Fernando Alonso dertiende

De Spaanse rallylegende Carlos Sainz, vader van F1-piloot Carlos Sainz Jr., heeft zijn derde Dakar-rally gewonnen. Fernando Alonso eindigde uiteindelijk als dertiende in het klassement.

Carlos Sainz finishte de laatste etappe als zesde op iets minder dan vier minuten van Nasser Al-Attiyah. De eindzege kwam echter niet meer in gevaar want in het eindklassement hield Sainz een dikke zes minuten over op Al-Attiyah.

Voor Sainz is het zijn derde eindzege in de Dakar, eerder won hij de rally ook al in 2010 en 2018. Vorig jaar werd de rally gewonnen door Al-Attiyah maar die moest nu dus tevreden zijn met de tweede plaats. Stéphane Peterhansel finishte als derde mee op het podium.

Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso maakte zijn debuut in de Dakar-rally en kleurde mee de editie van dit jaar. Tijdens de tweede etappe kende hij pech en verloor heel wat kostbare tijd.

Tijdens het eerste deel van een marathon-etappe maakte Alonso bovendien ook nog eens een koprol, het waren beelden die de wereld rond gingen. Alonso was toen opgeklommen naar een plaats in de top tien maar daardoor viel hij terug uit de top tien. Alonso werd tijdens de laatste etappe vierde en eindigt in het klassement als dertiende.