Charles Leclerc: “Ik ben erg hard voor mezelf, ik zoek geen uitvluchten voor fouten die ik maak”

Ferrari
Ferrari

Zelf maakte hij dit seizoen al verschillende fouten, fouten waarvan hij de schuld meteen op zich nam, maar Charles Leclerc begrijpt niet dat anderen zich verstoppen achter ‘excuses’ terwijl de schuld voor een fout of crash vaak bij hen zelf ligt.

In Frankrijk zagen we Charles Leclerc na een fout crashen, de Monegask schreeuwde zijn frustratie uit over de boordradio maar nam de schuld meteen ook op zich. In die mate zelfs dat hij verklaarde “dat hij de wereldtitel niet verdient als hij zo’n fouten blijft maken”. Niet alleen bij Ferrari maar ook toen hij nog voor het Sauber F1 team reed nam Leclerc de schuld vaak op zich.

Leclerc is op dat vlak erg hard voor zichzelf, dat beseft hij ook, maar hij begrijpt niet dat andere rijders altijd op zoek gaan naar excuses voor hun fouten of crashes.

“Ik ben zeer hard voor mezelf,” aldus de Ferrari-rijder tegenover de ‘BBC’. “Ik vind het veel moeilijker om met mijn eigen fouten om te gaan dan die van het team, zelfs al zijn we overduidelijk één team en verliezen we en winnen we samen.”

“Ik ben altijd harder wanneer ik zelf in de fout ga en Frankrijk was één van die momenten die erg veel pijn deed. Imola was dat ook een beetje maar daar gingen wat minder punten verloren omdat ik opnieuw verder kon rijden.”

“Wanneer ik het meemaak dan is het echter een moeilijke tijd, ik probeer dan steeds te analyseren wat er mis is gegaan. Het is vooral mentaal.”

“Ben ik op een bepaald moment tijdens de race gepusht waardoor ik over de limiet ben gegaan en een fout maakte?”

“Het lijkt eenvoudig om erover te praten maar het is niet altijd eenvoudig om exact te zeggen wat er op zo’n moment doorheen je hoofd gaat. Het is denk ik echter één van mijn sterktes, het helpt me als rijder om beter te worden, iedere keer wanneer ik een fout maak.”

Volgens Leclerc moet je als rijder eerlijk tegenover jezelf zijn wanneer je een fout maakt, je moet zoals sommige rijders niet proberen om de schuld in iemand anders zijn schoenen te schuiven, of naar allerlei externe factoren wijzen om een uitvlucht te zoeken.

“Ik zie geen enkel nut waarom je het zou verbergen,” aldus Leclerc. “Soms is het voor iedereen duidelijk dat de fout door de rijder werd veroorzaakt. Ik begrijp gewoonweg niet waarom sommige rijders proberen om excuses of uitvluchten te zoeken zoals bijvoorbeeld de wind ofzo.”

“Ik bedoel, zoiets kan gebeuren. Slechts één op de tweehonderd crashes zal er iets erg vreemd gebeuren. Ik hou er niet van om tijd te verliezen door excuses te zoeken, daarmee verlies je echt tijd en dat weerhoud je ervan vooruitgang te boeken.”

“Dat is ook goed voor de mensen rondom mij die met me samenwerken. Ze weten immers dat wanneer ik een fout maak ik het zeer eerlijk zal toegeven en ik hoop dat ze hetzelfde doen.”

“Iedereen kan dan veel sneller leren en in dit geval is dat Ferrari.”

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen