Charles Leclerc: “Zelfs na al mijn successen blijft kritiek krijgen nog steeds het moeilijkste om mee om te gaan”

Ferrari
Ferrari

Charles Leclerc staat al bekend als een rijder die zeer kritisch voor zichzelf is. Het is voor niemand fijn om kritiek te lezen over zichzelf of te horen en de sociale media helpen daar absoluut niet bij. Mensen laten zich vaker gaan dan in het echte leven op de sociale media en geven dan ook ongezouten hun mening over prestaties op de baan maar het kan ook over persoonlijke zaken gaan. Leclerc onthult echter nu wat hij het moeilijkst vindt om van fans te lezen of te horen.

Sommige rijders krijgen meer kritiek dan anderen, sommigen zijn ook populairder als anderen en dat heeft er ook deels mee te maken. Op de sociale media voelen veel fans zich ‘vrij’ om te zeggen wat ze willen, zonder na te denken welke invloed woorden kunnen hebben. Het kan natuurlijk positief of negatief zijn maar velen kiezen toch vaak de negatieve kant als ze iets willen zeggen over een bepaalde rijder of team op de sociale media.

Ook Leclerc wordt niet gespaard, ook hij krijgt af en toe met kritiek af te rekenen en dat komt soms hard aan. 

“Wat mij het meest pijn doet zijn de critici die mij niet als persoon bekijken”, vertelt Leclerc. “Je krijgt kritiek van mensen die je nauwelijks kennen of niet echt op de hoogte zijn van de sport, wat het van je eist, wat je ervoor moet doen en ook moet opgeven. Van de echte fans die goed op de hoogte zijn van hoe onze sport werkt kan ik het makkelijker aanvaarden, ze hebben regelmatig gelijk ook dan.”

“Een paar jaar geleden zei iemand dat ik arrogant was, dat doet echt pijn en die vergeet je ook niet snel zo’n opmerking. Zo een opmerking komt van iemand die mij niet kent, ik weet ook gewoon dat ik zo niet ben.”

“Vooral in het begin van mijn carrière in de F1 moest ik eraan wennen, dan sta je plots nog veel meer in de belangstelling als in de lagere raceklassen. Als je daar een fout maakt praat er bijna niemand over. Je teambaas zegt er iets over en je ouders dat het niet goed was, dat was het dan meestal, het werd niet uitvergroot.”

“Als je dan in de F1-wereld terechtkomt sta je plots veel meer in de schijnwerpers, alles wat je doet wordt op de voet gevolgd. Maak je een fout hebben honderden mensen er iets over te zeggen, ik maakte dan ook nog de fout in het begin om al die berichten te lezen. Het was zo nieuw dat ik er ergens toch interesse voor had maar ik moest er vooral aan wennen.”

“Ik heb er wel uit geleerd dat alleen de meningen ertoe doen van mensen die je ook waarderen, die ook van je blijven houden ondanks je af en toe een fout maakt. Het was dus in het begin moeilijk maar je leert er mee omgaan, dat is dan uiteindelijk toch het belangrijkste dat je dat leert”, besluit Leclerc.

Geschreven door Vincent Bogaerts