Christian Horner: “Daniel Ricciardo heeft veel slechte gewoontes moeten afleveren”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull-teambaas Christian Horner laat weten dat hij Daniel Ricciardo een paar slechte gewoontes, die hij heeft opgepikt tijdens zijn tijd bij Renault en McLaren, heeft moeten afleren.

Eind 2018 vertrok Daniel Ricciardo bij Red Bull en trok hij richting Renault, waar hij twee seizoenen aan de slag bleef alvorens naar McLaren te verhuizen. Vooral de periode bij McLaren was niet makkelijk voor Ricciardo, want hoewel hij de GP van Italië in 2021 wist te winnen, liep hij tijdens de rest van zijn verblijf bij McLaren vooral achter de feiten aan.

Dat maakte dat het huwelijk tussen Ricciardo en McLaren vroegtijdig tot een einde kwam en dat de Australiër zich voor 2023 tevreden moest stellen met een plaats als derde rijder bij Red Bull. Bij zijn terugkeer naar Red Bull werd het tijdens zijn eerste sessies in de simulator duidelijk dat Ricciardo niet meer dezelfde rijder was die het team in 2018 had verlaten.

“Ik denk dat hij veel slechte gewoontes heeft opgepikt,” aldus Horner tegenover ‘Speedcafe.’ “Ik heb een paar mensen van zijn oude team van engineers de opdracht gegeven om hem daar zo snel als mogelijk vanaf te helpen en in een virtuele wereld terug te gaan naar wat we verwacht hadden, en wat we gewoon waren.”

“Daarna wilden we daar gewoon bevestiging van in de echte wereld en daartoe kregen we de kans met de bandentest.”

Die bandentest nam voor het team de laatste twijfels weg en op die manier lag de weg open voor een terugkeer naar AlphaTauri voor Ricciardo.

“Ik denk dat het probleem van het rijden met moeilijke auto’s is dat je soms een compromis moet zoeken om er het beste uit te halen. Om een voorbeeld te geven was zijn remtechniek helemaal veranderd ten opzichte van wat we van hem gewend waren.”

“Hij wou als het ware een pleister op een zwakte van de auto plakken om hem aan de praat te krijgen. Ik denk dat als we daar niet meer voor gaan, dat alles natuurlijker wordt.”

Ondanks het feit dat hij zeven maanden niet meer geracet heeft, is Ricciardo in een betere conditie dan toen hij terug bij het team kwam.

“Hij is in topvorm”, zei de Red Bull Racing-baas. “Hij zorgt altijd goed voor zichzelf.”

“Toen hij terugkwam, zag hij eruit alsof hij drie maanden niet had gegeten. Maar hij is in goede vorm.”

“Hij heeft meer dan honderd ronden gereden, ik denk op Silverstone, wat een veeleisend fysiek circuit is en om dan in te springen in Hongarije, een van de meest veeleisende circuits op de kalender en een stint neer te zetten zoals hij deed op de medium band, was enorm indrukwekkend.”