“Nieuwe teams vormen een bedreiging voor de Formule 1”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Haas F1-teambaas Guenther Steiner moeten de Formule 1 en de FIA voorzichtig zijn wanneer ze eventueel nieuwe teams aan de sport toevoegen. Die kunnen volgens Steiner immers de stabiliteit van andere teams, en daarmee ook de sport, in gevaar brengen.

“Momenteel heb je tien zeer stabiele teams die op technisch en financieel vlak stabiel zijn,” aldus Steiner tijdens het raceweekend van de GP van België. “We hebben vorig jaar een grote groei gekend. Het is zeer stabiel.We hebben tien zeer goede teams en wanneer je iets verandert dan kan het de andere richting uitgaan.”

“Wanneer je een nieuw team toevoegt dan komt misschien een ander team binnen drie of vier jaar in de problemen, misschien blijven er slechts acht of negen teams over.”

“Wanneer je te veel doet en de teams zijn niet stabiel meer, wat heb je dan bereikt? Dan zit je hier binnen drie jaar en moet je zeggen dat je een team kwijt bent omdat het failliet is gegaan.”

“Momenteel bevinden we ons op de top. De Formule 1 groeit en blijft maar groeien. We zouden 56 races in een jaar kunnen hebben en 22 teams in een jaar en we zouden blij kunnen zijn.”

Tegelijkertijd maant Steiner echter ook aan tot voorzichtigheid want de geschiedenis heeft aangetoond dat het snel kan keren in de Formule 1 en dat teams dus ook snel kunnen verdwijnen of in de financiële problemen komen.

“De F1 is een redelijk oude sport en er zijn nooit tien goede teams geweest,” aldus Steiner. “Wanneer je terugblikt naar de geschiedenis dan denk ik dat we een zeer goed moment hebben. Het was nooit zo goed als nu, we hebben nooit tien stabiele teams gehad.”

“De FOM runt deze business en ze moeten ervoor zorgen dat het duurzaam is. Er was een zakenmodel van de FOM waarmee we dit punt bereikt hebben.”

“Dit is niet toevallig gebeurd. Er is actie ondernomen, er waren akkoorden en er is erg veel werk verricht. Ze willen hun plan niet in gevaar brengen door zomaar zonder goede reden nieuwe teams toe te voegen.”