Christian Horner: “De dominantie van Mercedes leek een gevangenisstraf van zeven jaar”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

In een podcast van ESPN vergelijkt Red Bull-teambaas Christian Horner de dominantie van Mercedes in de F1  met een gevangenisstraf van zeven jaar.

Tussen 2010 en 2013 reeg Red Bull de overwinningen en titels aan elkaar met Sebastian Vettel, maar vanaf 2014 was het al Mercedes wat de klok sloeg. De Duits-Britse formatie domineerde de sport op haast ongeziene wijze en het duurde tot 2021 vooraleer daar iemand een stokje voor kon steken. Max Verstappen doorbrak de hegemonie van Lewis Hamilton en momenteel staat er geen maat op de jonge Nederlander.

Red Bull-teambaas Christian Horner wil wel benadrukken dat de weg terug naar de top moeilijk was: “Zeven jaar, dat is een hele tijd. Je krijgt minder als je een misdaad begaat,” grapt hij. “We moesten geduld hebben om weer in een competitieve positie te komen. We hebben veel moeten kijken hoe Mercedes won, maar we hebben nooit ons doel uit het oog verloren. We hebben elk jaar nog races gewonnen op de circuits waar we op uitblonken.”

“Dat doel hebben we nooit uit het oog verloren, het was gewoon een kwestie van de ontbrekende puzzelstukjes op hun plaats te leggen. Toen we een competitieve motor ter beschikking hadden kwamen we op hetzelfde niveau als Mercedes.”

Momenteel is het Red Bull weer dat de plak zwaait en de RB19 blijkt een voltreffer te zijn. Tot dusver zijn enkel Verstappen en Perez er in geslaagd om races te winnen in 2023 en het lijkt erop dat daar, zonder pech, niet meteen verandering in zal komen.

Na de succesvolle periode met Sebastian Vettel kwamen er dus moeilijke jaren waarin de Oostenrijkse formatie zich de tanden stukbeet op een dominant Mercedes, maar dat heeft het team sterker gemaakt volgens Horner. 

“Die jaren waren enorm belangrijk, omdat ze het team sterker maakten. We kwamen van een overwinningsreeks en plotseling waren we kansloos,” zei Horner.

“We verschenen bij races en hadden geen kans op succes. Ik denk dat dat het team in veel opzichten op de proef heeft gesteld, het zou voor veel mensen heel makkelijk zijn geweest om het team op dat moment te verlaten.

“De races die we wonnen moesten we hard voor knokken, we moesten super scherp zijn omdat we effectief met een handicap reden. Als je kijkt naar de races die we in die jaren wonnen, dan waren dat vaak opportunistische overwinningen of overwinningen op circuits waar vermogen geen centrale rol speelde.

“Ik denk dat 2021 waarschijnlijk het meest epische seizoen in de geschiedenis van de sport was. Maar we waren klaar voor die uitdaging, we waren gehard door de tussenliggende jaren.”