Christian Horner geeft verklaring voor dominantie van Red Bull: “We hebben onze F1-bolide op een dieet gezet van 20 kilogram”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft in een terugblik op het voorbije seizoen uitgelegd wat Red Bull allemaal heeft gedaan om ervoor te zorgen dat de Red Bull RB19 zo’n erg competitieve en dominante wagen werd. Daarbij viel vooral een dieet op van maar liefst 20 kilogram afvallen.

Met 21 overwinningen tijdens 22 races heeft Red Bull er een bijna perfect seizoen opzitten. Red Bull slaagde er alleen niet in om in Singapore te winnen. De haast ongeziene dominantie dit seizoen heeft Red Bull in sterke mate te danken aan de competitiviteit van de Red Bull RB19 F1-bolide.

Maar wat heeft ervoor gezorgd dat de RB19 zoveel beter presteerde dan de RB18, de wagen van 2022 die vorig jaar toch ook maar liefst 15 races wist te winnen. Volgens Horner slaagde Red Bull erin om haar F1-bolide op een stevig dieet te zetten en dat zorgde ervoor dat zowel gedrag van de wagen als de competitiviteit aanzienlijk verbeterde.

“We zijn erin geslaagd om de wagen dit jaar 20 kilogram lichter te maken en enkele imperfecties weg te werken,” vertelde Christian Horner over de weg naar succes die Red Bull aflegde. “Ik denk dat dit een fundamenteel verschil was tussen de wagen van 2023 en 2022. Het belangrijkste dat we hebben kunnen aanpakken is het gewicht.”

“We zijn in 2021 erg laat aan de nieuwe regels begonnen (door de spannende titelstrijd tot de laatste race in 2021) dat de wagen in 2022 niet helemaal goed was uitgewerkt. Dat nadeel ondervonden we voor een groot deel van het jaar.”

“We hebben dus overal wat gevonden en vooruitgang geboekt. Het was niet één specifiek aspect waar we gewicht hebben kunnen weghalen, het was overal een klein beetje en dat op veel aspecten van de wagen.”