Christian Horner nog steeds verbaasd over de ‘verbijsterende’ topsnelheid van Mercedes: “Ze hebben iets gevonden”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na de sprintrace benadrukte Red Bull-teambaas Christian Horner nog maar eens dat hij verbaasd is over de topsnelheid van Mercedes in Brazilië.

Valtteri Bottas is er in geslaagd om Max Verstappen af te houden door een kanonstart en het goed sparen van zijn zachte banden. Maar Red Bull-teambaas Christian Horner was vooral onder de indruk van de inhaalrace van Lewis Hamilton en vooral de topsnelheid van zijn Mercedes.

“Lewis zijn snelheid op de rechte stukken is gewoon verbijsterend,” vertelde Horner aan Sky F1.

“We hebben dit al een paar races zien aankomen. In Turkije begon het er te komen. In Mexico zagen we de snelheid op de rechte stukken, ik denk dat ze aan het einde van het rechte stuk zo’n veertien kilometer per uur sneller waren dan wij, dus het is geen grote verrassing.”

“We hebben gisteren gezien dat het fenomenaal is, zeker met de grootte van de achtervleugel die ze op de auto hebben.”

Horner laat doorschemeren dat ze bij Mercedes misschien wel een speciale truc hebben en ontwerper Adrian Newey heeft daar een aantal theorieën over. Die heeft hij ook met de stewards besproken tijdens het raceweekend. 

“Er is iets dat de auto in staat stelt om zo’n snelheid te halen,” zei hij. “Er moet iets gebeuren, want de wetten van de fysica zouden het niet toelaten.”

“Het soort paardenkracht dat je nodig zou hebben om dat te bereiken zou vrij aanzienlijk zijn. Dus we proberen te begrijpen wat het is en van daaruit verder te gaan.” 

Max Verstappen nam vrijdag alvast de achtervleugel van de Mercedes onder de loep, met de ondertussen bekende gevolgen. 

“Nou, ik keek duidelijk naar de vleugel,” gaf Verstappen toe. “Dus ja, ik bedoel, je kunt op de video zien wat ik precies deed. Ik keek gewoon naar hoeveel de achtervleugel op dat moment aan het buigen was.”

Hij ontkent niet dat hij denkt dat er nog altijd gespeeld wordt met de buigzaamheid van de achtervleugel ondanks het feit dat de FIA sinds de GP van Frankrijk daar strenge regels voor geïmplementeerd heeft.  

“Ja, natuurlijk zijn er gesprekken geweest, en natuurlijk zijn er nog dingen om naar te kijken want bij een bepaalde snelheid lijkt het alsof de vleugel buigt,” zei hij.

“Natuurlijk weet je dat we aan het begin van het seizoen allemaal de achtervleugels een beetje hebben moeten aanpassen vanwege het buigen ervan bij hoge snelheid.”

“Maar het lijkt erop dat er daar bij Mercedes nog steeds iets aan de hand is. Dus daarom ben ik even gaan kijken.”

Het maakt volgens Horner niet echt uit hoe Mercedes er in slaagt om zo een hoge topsnelheid te halen maar het is wel de job van de FIA om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt voor iedereen.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022