Commotie nadat Dutch GP miljoenen euro’s ‘coronasteun’ kreeg: “Er werden kosten gemaakt”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

In Nederlander is er heel wat commotie ontstaan nadat bekend raakte dat de ‘Dutch GP’ miljoenen euro’s coronasteun heeft gekregen. De onthulling staat haaks op eerdere verklaringen van sportief directeur Jan Lammers.

In 2020 zou normaal gesproken voor het eerst in jaren opnieuw een Nederlandse GP op het circuit van Zandvoort plaatsvinden. De pandemie met het coronavirus stak daar echter een stokje voor en de organisatoren wilden de race niet zonder publiek laten doorgaan.

Resultaat was dat de race pas in 2021 voor het eerst opnieuw verreden werd. Volgens sportief directeur Jan Lammers gebeurde dat zonder één euro overheidssteun maar een onderzoek van het Nederlandse ‘RTL Nieuws’ bracht aan het licht dat de ‘Dutch GP’ verschillende grote bedragen ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten’ (TVL) ontving, dit door gebruik te maken van kleine lettertjes in de coronaregeling.

Nadat de race in 2020 afgelast moest worden ontving de ‘Dutch GP’ 140 000 euro aan subsidies. Toen vervolgens in 2021 de race wel doorging, weliswaar met een gelimiteerd aantal toeschouwers, ontvingen de organisatoren nogmaals 1,1 miljoen euro. Tot slot werd er ook voor de editie van 2022 nog eens zo’n 550 000 euro ontvangen.

Bij de ‘Dutch GP’ lijken ze gebruik te hebben gemaakt van een hiaat in de wetgeving. Wanneer een bedrijf aantoonbaar 30 procent minder omzet draait dan het kwartaal ervoor dan kon men in aanmerking komen voor subsidies. Aangezien de ‘Dutch GP’ grotendeels van de ticketverkoop leeft en de ticketverkoop hoofdzakelijk in één kwartaal plaatsvindt stond zo de subsidiekraan wagenwijd open.

Aanvankelijk wenste de organisatie niet te reageren maar aangezien de verontwaardiging in Nederland alleen maar toenam zag het zich genoodzaakt om dat alsnog te doen.

“In aanloop naar de F1-race in van 2020 heeft de DGP-organisatie pas enkele weken voor het evenement in 2020 te horen gekregen dat het evenement niet door mocht gaan,” reageert de organisatie tegenover ‘GPFans’. “In 2021 mocht het alleen doorgaan met slechts 2/3 van de geplande capaciteit aan bezoekers. In beide gevallen was het overgrote deel van het evenement al gebouwd en verplichtingen met mensen en vele leveranciers aangegaan.”