Crisis bij Alpine is compleet: “Twee sleutelfiguren hebben ontslag genomen”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Twee sleutelfiguren van het Alpine F1 team hebben hun ontslag ingediend en zullen binnenkort de renstal verlaten. De crisis bij de Franse renstal lijkt compleet.

Het lijkt van kwaad naar erger te gaan bij het Alpine F1 team. Na een erg teleurstellend seizoen vorig jaar was alle hoop gevestigd op het nieuw seizoen maar ook dat begon met een dramatisch slechte kwalificatie waarin beide wagens zich op de laatste startrij kwalificeerden. Tijdens de race was het met een 17de en 18de plaats niet veel beter.

Enkel Bottas en Sargeant finishten achter het rijdersduo van Alpine en dan nog wel omdat ze tijdens de race aanzienlijk veel tijd verloren door problemen. De nieuwe Alpine F1-bolide is duidelijk niet competitief genoeg en met een budgetplafond, veel verschuivingen in personeel en een F1-kalender waarbij de races elkaar snel na elkaar opvolgen, zijn er weinig mogelijkheden om op korte termijn snel grote vooruitgang te boeken.

Wat het personeel betreft, na de vele reorganisaties, ontslagen en personeelswissels van vorig jaar rommelt het ook dit jaar opnieuw bij Alpine. Technisch directeur Matt Harman en hoofd aerodynamica Dirk de Beer hebben hun ontslag ingediend. Wat de beslissing extra pijnlijk maakt is dat ze blijkbaar al voor de presentatie van de A524 de bui al zagen hangen want toen al dienden ze volgens ‘Racingnews365’ hun ontslag in.

Problematisch voor Alpine is dat beide heren in de loop van april het team zullen verlaten maar dat dit geen fundamentele oplossing biedt voor de problemen die er momenteel zowel in het team als met de A524 F1-bolide zijn. Vorig jaar moesten teambaas Otmar Szafnauer en sportief directeur Alan Permane te midden het seizoen vertrekken. Ook technisch directeur Pat Fry verliet het schip en kort daarvoor werd ook CEO Laurent Rossi tot een stap opzij gedwongen.

Crisis compleet dus bij Alpine dat nu meer dan ooit achteraan bengelt. Was er niet ooit sprake een ‘vijfjarenplan’ om mee te doen voor de titel? Daar blijft duidelijk niets van over …