“Daniel Ricciardo is een muzikant die nog veel moet oefenen”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Volgens McLaren-racedirecteur Andrea Stella is het redelijk logisch dat Daniel Ricciardo ook halverwege zijn eerste seizoen bij McLaren nog niet het niveau van teamgenoot Lando Norris weet te evenaren.

Na zijn overstap van Renault naar McLaren heeft Ricciardo nog niet vaak de prestaties van Lando Norris kunnen evenaren, laat staan overtreffen. Norris rijdt echter al enkele seizoenen voor McLaren en volgens racedirecteur Andrea Stella heeft het veel te maken met de andere rijstijl die de McLaren F1-bolide vraagt.

“Onze wagen vraagt enkele aanpassingen in zijn rijstijl,” aldus Stella tegenover ‘Auto motor und Sport’. “Het is het compleet tegenovergestelde van wat Daniel voordien gewoon was bij Renault.”

“Ik vergelijk het graag met een muzikant. Je kan aan iemand die gitaar speelt uitleggen hoe hij met zijn instrument moet spelen maar het vraagt enorm veel tijd alvorens hij zijn eerste concert kan spelen.”

“De vooruitgang zie je pas zeer traag en na heel veel uren oefenen. Jammer genoeg kan je tegenwoordig niet veel oefenen.”

Daarmee verwijst Stella onder andere naar het serieus inperken van de testdagen voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Dit jaar werd er maar gedurende drie dagen getest en die dagen moesten dan ook nog eens verdeeld worden onder beide rijders.

“De wintertests zijn beperkt tot een minimum. Zelfs de oefensessies op vrijdag zijn met een uur ingekort en je moet je zien voor te bereiden voor de race. Je kan niet uitgebreid allerlei zaken uitproberen zodat de rijder zich beter kan aanpassen aan de wagen.”

“We hebben geprobeerd om onze wagen aan te passen aan Daniel zijn rijstijl maar het hoofddoel van de engineers is simpelweg het verbeteren van de aerodynamisch efficiëntie.”