Daniel Ricciardo trekt zich niets aan van uitspraken Helmut Marko: “Ik concentreer me op mijn prestaties”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo reageert op de uitlatingen van Red Bull-adviseur Helmut Marko en geeft toe dat zijn toekomst in de F1 waarschijnlijk afhangt van zijn prestaties in de komende races.

Met de contractverlengingen van Sergio Perez en Yuki Tsunoda achter de kiezen moeten ze zich bij Red Bull enkel nog zorgen maken over het tweede zitje bij VCARB. Red Bull-junior Liam Lawson zaagt namelijk aan de poten van de stoel van Daniel Ricciardo en Red Bull-adviseur Helmut Marko laat ook verstaan dat het geduld niet oneindig is. Daniel Ricciardo is alvast niet ongerust.

“Ik ben echt goed geworden in het niet lezen van dingen,” antwoordde Ricciardo toen hem donderdag in Oostenrijk werd gevraagd naar de opmerkingen van Marko. “Ik wist er eigenlijk niets van totdat ik het te horen kreeg toen ik hier aankwam. Kijk, ik voel me er niet op de een of andere manier over.”

“Ik weet nog steeds dat het belangrijkste in deze sport prestaties zijn en dat is het. Dat is wat mij de beste kans geeft om hier te blijven, dat weet ik.”

“Het gaat niet om mijn glimlach of iets anders. Het zijn de dingen op de baan.”

“Ik heb duidelijk een goede kans, ik zeg tot de zomerstop, ik denk niet dat dat een deadline is, maar dat is natuurlijk waar je naar kijkt voor de eerste helft van het seizoen.

“Ja, ik probeer te doen wat ik kan en natuurlijk mijn doel te helpen. Ik kijk terug op Barcelona en het is moeilijk om enthousiast te zijn over een vijftiende plaats maar eigenlijk was ik heel blij met mijn race.”

“Dus ik zou zeggen dat het nu in ieder geval twee betere weekenden op rij zijn. Dat is waar ik dit jaar zeker moeite mee heb gehad, een soort reeks goede resultaten neerzetten.”

“Twee is natuurlijk niet genoeg, tenminste niet voor waar ik wil zijn. Nu hebben we er nog twee voor de boeg. Ik heb zeker een kans om met wat momentum de zomerstop in te gaan.

“En over dat Helmut-gedoe, ja eerlijk gezegd is het prima. Het verandert niets aan wat ik ga doen.”

Red Bull heeft een test gepland met Lawson op het circuit van Imola maar dat ziet Ricciardo niet als een bedreiging.

“Ik geloof dat het al een tijdje gepland is,” zei hij. “Als Liam gaat en een geweldige test heeft, zoals 100%, goed voor Liam, daar heb ik geen controle over en ik wens hem ook geen slechte test toe, helemaal niet.

“Ik denk dat ik op dit moment in de racestoel zit, dus ik moet alles doen wat ik kan om de dingen te controleren die ik kan.

“Als ik hier slaag, als ik slaag op Silverstone, dan denk ik dat het verhaal kan veranderen. Ik denk dat ik me dat duidelijk moet toe-eigenen en er bovenop moet zitten wat ik kan doen.”

“Ik weet zeker dat de vijfde kwalificatie in Montreal Helmut deed glimlachen.”

“Als ik dat nog een paar keer kan doen, dan weet ik zeker dat ik hem zal laten glimlachen. Het gaat nog steeds om de prestaties en ja, blijf je daarop concentreren.”

Ricciardo geeft toe dat indien hij geen contractverlenging krijgt bij VCARB, dat de kans op een plan B erg klein is.

“Heb ik andere opties? Ik zou nee zeggen,” zei hij. “Ik bedoel, ik weet het niet. Ik wil er niet koppig of arrogant over doen, maar ik kijk nergens anders naar.

“Ik heb het al gezegd, ik geniet er echt van om terug te zijn in de Red Bull-familie.”

“Ik vind het vreemd genoeg wel leuk om soms een beetje te worden geprikkeld door Helmut, omdat ik denk dat het ook een manier kan zijn om me een beetje op te stoken en te proberen het beste uit me te halen.

“Dus ja. Kortom, nee.”