GP van Oostenrijk: eerste oefensessie: Max Verstappen ondanks motorproblemen de snelste

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft tijdens de enige oefensessie voor de GP van Oostenrijk de snelste tijd gereden. Verstappen kreeg halverwege de oefensessie een motorprobleem maar kon uiteindelijk toch verder deelnemen aan de sessie. Lando Norris (McLaren) en Charles Leclerc (Ferrari) vervolledigden de top drie.

Amper een week na de GP van Spanje is er al de GP van Oostenrijk, de tweede van drie races die op drie weken tijd plaatsvinden, een zogenaamde ’triple header’. Het raceweekend vindt plaats op de Red Bull Ring, dat uiteraard net als twee teams eigendom is van het bedrijf achter het gelijknamige energiedrankje.

De Red Bull Ring kenmerkt zich niet alleen door pittoreske uitzichten, het is ook een erg kort circuit waardoor de tijdsverschillen vaak nog kleiner zijn dan op andere circuits. Wetende dat de verschillen tussen de teams de voorbije races bijzonder klein waren belooft het dan ook een spannend raceweekend te worden.

Om het allemaal nog wat spannender te maken wordt er dit weekend in Oostenrijk opnieuw een zogenaamd sprintformat gehanteerd. De teams en rijders hebben slechts één oefensessie de tijd om hun wagens zo goed mogelijk af te stellen want straks volgt al meteen de kwalificatie voor de sprintrace die op zaterdag plaatsvindt. Vervolgens is er op zaterdag nog de normale kwalificatie voor de race op zondag.

Halverwege de sessie waren er plots problemen bij Max Verstappen die over de boordradio liet verstaan dat hij een motorprobleem had. Gelukkig voor Verstappen volgde er een rode vlag en konden de baanmarshals de RB20 van Verstappen in de pitlane duwen.

Geluk bij een ongeluk voor Max Verstappen want daardoor kon hij uiteindelijk wel nog deelnemen aan de rest van de oefensessie. Cruciaal uiteraard voor de rest van het raceweekend aangezien er slechts één oefensessie is.

Op de Red Bull Ring zijn na de vele overtredingen van de baanlimieten die vorig jaar plaatsvonden aanpassingen aan het circuit gedaan. Er zijn extra grindbakken en blauwe stroken geschilderd zodat met de hulp van artificiële intelligentie de baanlimieten beter afgedwongen en gecontroleerd kunnen worden. De rijders zijn dus gewaarschuwd …

Niet alleen tijdens de oefensessie maar ook tijdens de kwalificaties en races later dit weekend zal er voluit moeten gepusht worden. Daarbij is het opzoeken en vinden van de limieten van zowel wagen als circuit cruciaal. Daarbij ging Lando Norris in de McLaren duidelijk iets te ver en de jonge Brit met ook Vlaamse roots belandde in de grindbak.

Uiteindelijk was het Max Verstappen die ondanks zijn motorproblemen toch de snelste tijd reed. Oscar Piastri was in de McLaren meer dan twee tienden trager terwijl Charles Leclerc in de Ferrari de top drie vervolledigde. Straks om 16u30 is er al de kwalificatie voor de sprintrace.