“De dominantie van Mercedes helpt de Formule 1 om zeep”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De teameigenaar van het Haas F1 team, Gene Haas, bewondert het team van Mercedes voor haar prestaties maar de Amerikaan vindt evengoed dat de dominantie van de ‘Silberpfeile’ de sport om zeep helpt.

Sinds 2014, toen de hybride-krachtbronnen hun intrede maakten in de Formule 1, heeft Mercedes de sport op haast ongeziene wijze gedomineerd. De concurrentie in de vorm van Renault, Ferrari en Honda bijt op motorisch gebied al zeven seizoenen de tanden stuk op de power unit van Mercedes.

Het Haas F1 team maakte in 2016 haar debuut in de Formule 1 met een businessmodel dat er vooral op steunt om hun relatie met Ferrari maximaal te benutten. De bolides van het Amerikaanse team hebben in het verleden niet zomaar de bijnaam ‘Witte Ferrari’ gekregen, zoals dat in 2018 het geval was.

Misschien draagt die nauwe relatie met Ferrari, en de kwakkelende prestaties van zijn eigen team de voorbije jaren, er ook wel toe bij dat Gene Haas vindt dat de dominantie van Mercedes alles waar de Formule 1 als sport voor staat kapot maakt. 

“Ik denk dat we het tot 2019 echt heel goed deden, we hadden genoeg pk’s en de auto’s waren heel competitief,” vertelde Haas aan ‘RACER’. “Maar vanaf toen ging het allemaal over op brandstofkilometerraces waarbij we veel moesten ‘lift and coasten’, dus dat deed ons echt pijn.”

“In 2019 hadden we veel minder pk’s dan de Ferrari’s, en dat deed pijn. We deden het echt goed in de kwalificatie, maar toen de race kwam, waren onze pk’s gewoon weg.

“Toen Ferrari vervolgens in 2020 minder pk’s had, was het vrij duidelijk dat alle auto’s met Ferrari-motoren pk’s tekort kwamen ten opzichte van Mercedes, Honda en Renault.

“Onze boot is verbonden aan het Ferrari-schip, dus als zij langzaam gaan, gaan wij nog langzamer, ik denk niet dat je daar veel aan kunt doen.”

“We hebben geen controle over de onderdelen die we van Ferrari krijgen. We hebben er vertrouwen in dat Ferrari het probleem kan oplossen, en niet alleen Ferrari heeft dit probleem, maar Honda en Renault ook. Iedereen komt tekort ten opzichte van de Mercedes-motor.”

“Ze hebben een motor gebouwd met extreem hoge prestaties, een laag brandstofverbruik en een lange levensduur, waar geen enkel ander team bij in de buurt kan komen.”

“Voor mij, heeft het echt de dingen om zeep geholpen waar de F1 om draait. Mercedes mag dan wel een groot deel van de race domineren, maar wie wil er nu naar een race als je weet wie er elke race gaat winnen? Dat wordt gewoon saai.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sale Solden 2023Sale Solden 2023