“De F1 zal de komende jaren profiteren van inbreuk Red Bull op budgetplafond”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens tweevoudig F1-kampioen Mika Hakkinen is er naast de negatieve aspecten ook een positief aspect aan de inbreuk die Red Bull op het budgetplafond deed en de bestraffing die daarmee gepaard ging.

“Het eerste wat ik wil zeggen is dat ik blij ben dat dit nu achter de rug is en dat Red Bull de straf van de FIA heeft aanvaard,” schrijft Hakkinen in zijn column voor ‘Unibet’.

“Op het vlak van de technische en sportieve regels heb je meestal een duidelijke beslissing en straf. Bijvoorbeeld wanneer je wagen te weinig weegt of een rijders de baanlimieten niet respecteert. Wat het financieel reglement betreft was er een grijze zone.”

“Dat is waarom iedereen volgens mij akkoord is gegaan met twee niveau’s van inbreuk, een kleine en grote inbreuk wat te veel uitgeven betreft; De FIA erkende dat er verschillende niveau’s en redenen zijn waarom er te veel wordt uitgegeven.”

“De bestraffing van Red Bull voor een kleine inbreuk is weliswaar significant. Los van het financieel of aerodynamisch aspect was het vooral een oncomfortabele situatie voor het team.”

Volgens Hakkinen is er echter ook een goede zaak aan deze inbreuk van Red Bull en dat voor de toekomst van de sport.

“Het goede is dat geen enkel team dit volgend jaar zal willen riskeren. Dus ondanks dat het een zeer moeilijk en controversieel moment voor Red Bull was, geloof ik dat de F1 op de lange termijn hiervan zal profiteren want iedere teambaas wil dergelijke negatieve publiciteit in de toekomst absoluut vermijden.”