“De FIA moet meer dan ooit ‘illegale’ samenwerkingen controleren”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Marcin Budkowski, uitvoerend directeur bij het Alpine F1 team, hoopt dat de FIA meer dan ooit de samenwerkingen tussen de teams controleert om na te gaan of er geen ‘illegale’ vormen van samenwerking plaatsvinden.

Vooral met de ingrijpende reglementswijzgingen die volgend jaar ingaan kan het zeer nuttig zijn om dit jaar samen te werken aan de ontwikkeling van sommige onderdelen van wagens. Vorig jaar was er bijvoorbeeld veel te doen rond onderdelen op de F1-bolide van Racing Point die wel rechtstreeks van de Mercedes F1-bolide afkomstig leken.

Budkowski vreest dat gelijkaardig kopieergedrag ook met het oog op de ontwikkeling van de F1-bolides voor 2022 zal plaatsvinden.

“De voordelen van zo’n samenwerking, of het nu illegaal is of minder dat geval, zijn enorm,” aldus Marcin Budkowski. “Als er een jaar is waarin zo’n samenwerkingen pas echt lonen dan is het dit jaar, voor 2022.”

“Als er een jaar is waarvan je verwacht dat de FIA er bovenop zit dan is het toch wel echt dit jaar.”

Volgens Budkowski kan Alpine aanzienlijk benadeeld worden omdat het zelf volledig zelfstandig werkt aan haar wagen zonder dat er enige vorm van samenwerking met een ander team plaatsvindt.

“Ik weet echter niet wat er gaande is in de fabrieken van de andere teams, ik weet niet hoe de FIA zo’n dingen controleert,” aldus Budkowski.

“Als onafhankelijk team moet er bij ons niet gecontroleerd worden of we dingen met andere teams delen want zoiets zou onze eigen belangen schaden.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print