“De Formule 1 zal blijven werken met verschillende racedirecteurs”

FIA
FIA

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem laat weten dat de Formule 1 zal blijven werken met verschillende racedirecteurs, zoals dat ook al in 2022 het geval was. 

In de nasleep van de tumultueuze seizoensfinale in Abu Dhabi in 2021 werd beslist dat de taak van racedirecteur zou verdeeld worden tussen Niels Wittich en Eduardo Freitas, die om de beurt een aantal races zouden doen.  

Maar dat heeft er ook niet voor gezorgd dat de controverse wegbleef. Zo was er bijvoorbeeld het incident tijdens de GP van Japan waarbij een kraan de baan op kwam. Dat zorgde er alvast voor dat de laatste vier races onder het toezicht van Niels Wittich zouden afgewerkt worden. Vanuit het kamp van de rijders klonk het dat er een gebrek was aan consistentie.

Mohammed Ben Sulayem liet tijdens een bezoek aan de Dakar Rally alvast weten dat er ook in de toekomst verschillende racedirecteurs zullen zijn in de Formule 1.

“Er is nu een proces en ik heb een team dat een behoorlijk traject en training doorloopt voor stewarding en voor wedstrijdleiders”, aldus Ben Sulayem.

“Je kunt niet slechts één wedstrijdleider hebben en daarop vertrouwen. Ik zie dat we de tweede rol moeten voorbereiden. We kunnen niet afgaan op de grootste discipline die we hebben, of een andere discipline.”

“Wat als er iets zou gebeuren? Als we de motorsport willen behouden, moeten we klaar zijn met trainen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat er ergens betere wedstrijdleiders zijn dan wie dan ook, betere stewards.”

“Nu bereiken we de nationale sportautoriteiten en we vragen hen om ons mensen te sturen voor de opleiding, en we hebben nu een goed team voor de opleiding. Je krijgt goede officials. Dat beloof ik.”

De beslissing om de wedstrijdleiding te herstructureren kwam er na de controversiële seizoensfinale in Abu Dhabi in 2021 maar Ben Sulayem wil niet gezegd hebben dat Michael Masi gedwongen werd om op te stappen.

“Het was ook zijn keuze,” zei hij. “Ik had in het begin met hem gesproken. Daar zaten menselijke fouten in, en ik voelde dat hij ook gewoon niet verder wilde, vanwege wat hij van de sociale media kreeg, de giftige sociale media.”

“Ik sprak met hem, en het was oneerlijk ook voor hem. De FIA was altijd ondersteunend.”

“Dit is hetzelfde wat er gebeurt met Silvia (Bellot, een FIA-steward die na de Grand Prix van de VS online werd bedreigd), ook nu met sommige van onze leden: bedreigingen.”

“Ik kreeg ook enkele bedreigingen om de resultaten terug te draaien maar ik nam ze niet serieus.”

“Maar nu staan we op tegen de giftige sociale media die onze sport aantasten. Ik ben ervan overtuigd dat als we geen standpunt innemen, de schade voor onze sport in de toekomst onherstelbaar zal zijn.”