De GP van België historisch: Deel 1: Een moordend circuit

Spa-Francorchamps wordt door heel wat rijders “het mooiste circuit ter wereld” genoemd. Het circuit werd door zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher zelfs “zijn achtertuin” genoemd, ook al ligt de Nürburgring een pak dichter bij zijn geboortedorp Kerpen. Alle rijders zien het circuit als een uitdaging. Althans, in de huidige layout, want tot en met 1970 zag de omloop er volledig anders uit.

Spa-Francorchamps was een circuit van maar liefst veertien kilometer, en in 1950 werd de eerste Grote Prijs Formule 1 er georganiseerd. Het circuit liep echter voor een groot stuk langs de openbare weg, en dat zorgde door de jaren wel voor nogal wat dodelijke ongevallen. In de loop van de jaren zestig werd het protest tegen het ultrasnelle circuit steeds groter, tot de F1 uiteindelijk wegbleef in 1969. In 1970 werd uiteindelijk voor de laatste keer F1 gereden op het oude, snelle gedeelte. Ondertussen startte men al met de bouw van een nieuw circuit, en in afwachting daarvan week de Formule 1 de volgende jaren uit naar de circuits in Nijvel en Zolder.

De twee onderstaande video’s tonen ons hoe het oude circuit er uit zag, en geven ons een idee van het gevaar dat er toen heerste.


a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print