De GP van België historisch: Deel 4: Senna als overlever

Spa-Francorchamps keerde vanaf 1985 terug als vaste locatie voor de GP van België, na de opening en bijhorende race in ’83, die werd gewonnen door Alain Prost. In ’84 werd de Grote Prijs voor de laatste maal verreden op het circuit van Zolder.

De race was oorspronkelijk voorzien voor 2 juni, maar door de hitte waren er barsten in het asfalt gekomen, waardoor een nieuwe datum gezocht moest worden. Uiteindelijk werd de GP van België gehouden op 15 september.

Uiteraard mocht de regen niet ontbreken. Spa-Francorchamps is gekend om zijn zogenaamde “microklimaat”, wat er op neerkomt dat het in La Source aan het regenen kan zijn, terwijl er in de dubbele linkse van Bruxelles een stralende zon kan aanwezig zijn. De regen zorgde uiteraard ook in 1985 voor heel wat spektakel op het nieuwe Spa-Francorchamps.

Alain Prost startte met zijn McLaren vanop de poleposition, met Ayrton Senna in de Lotus in zijn zog. Prost kon echter niet lang profiteren van zijn startpositie, want hij werd meteen voorbijgesneld door de Braziliaan. Regen was immers de grootste vriend van Senna, waardoor er meteen een gat ontstond tussen hem en zijn achtervolgers. Uiteindelijk won Senna de race met een kleine halve minuut voorsprong op Nigel Mansell in de Williams-Honda. Alain Prost werd derde, al kwam de Fransman echter op bijna een volle minuut van Ayrton Senna over de finish.

In onderstaande video geeft de toenmalige winnaar tekst en uitleg bij het verloop van de race.


a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}