De GP van België historisch: Deel 5: Het debuut van een legende

De eerste stappen van Michael Schumacher in de Formule 1 werden gezet in Spa-Francorchamps. Schumacher was in 1991 actief bij Mercedes in de Le Mans series, maar zijn manager Willi Weber en Mercedes zelf trachtten hun jong talent naar de Formule 1 te loodsen.

Een tiental dagen voor de GP van België in ’91 kwam Eddie Jordan met zijn team in een moeilijke situatie terecht. Bertrand Gachot, een Belg en toen rijdend voor Jordan, kwam in de gevangenis terecht na een akkefietje met een taxichauffeur. Het Britse team moest dringend op zoek naar een vervanger voor Gachot, en kwam bij Schumacher terecht. Aanvankelijk wilde Jordan een meer ervaren rijder, maar het was Schumacher’s manager Willi Weber die er, met een leugentje om bestwil, in slaagde om Jordan toch te overtuigen te kiezen voor de Duitser.

Weber had Jordan verteld dat Schumacher het circuit van Spa-Francorchamps kende als zijn broekzak, waarna de Brit meteen toehapte. Toen Jordan ontdekte dat Schumacher eigenlijk nog geen enkele ervaring had met de Belgische omloop, sloeg de ongerustheid toe. Enkele rondjes met de fiets vooraf bleken echter genoeg voor de Duitser om het circuit te leren kennen.

Schumacher had immers meteen indruk gemaakt door zich als zevende te kwalificeren, in een seizoen waar de Jordan nog nooit hoger geraakte dan de tiende plaats tijdens de kwalificaties. Ook de ervaren Andrea de Cesaris kreeg meteen een lesje van Schumacher, want de Cesaris had steeds volgehouden dat het niet mogelijk was om vol gas door Blanchimont te komen. Schumacher bewees onmiddellijk het tegendeel, wat ongezien was voor een rookie.


Premiere qualif de Michael Schumacher a Spa en… door lefou63

De euforie van de kwalificaties maakte tijdens de race al snel plaats voor ontgoocheling, want de Jordan Ford gaf al in de eerste ronde de geest met een kapotte koppeling.

De fundering voor zijn carrière was echter gelegd, want de Duitser werd meteen aangetrokken door Benetton. Niets stond Flavio Briatore in de weg om Schumacher in te lijven, want er was geen bindend contract met Jordan. De rest is geschiedenis, want precies één jaar later behaalde Schumacher met Benetton zijn eerste zege in de Formule 1, tijdens de GP van België op Spa-Francorchamps.


a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}