Dramatische slechte ticketverkoop voor GP van Italië: einde van Monza nabij?

Ferrari
Ferrari

De voorbije jaren waren er meermaals berichten dat Monza van de F1-kalender dreigde te verdwijnen, vooral omdat het financieel plaatje niet klopt. Dat zal dit jaar niet beter zijn want de ticketverkoop is dramatisch slecht.

Amper 15 000 tickets zijn er tot dusver verkocht voor de GP van Italië. Ter vergelijking, voor de races op Spa-Francorchamps en Zandvoort werden er ruim 70 000 tickets verkocht. Beide races waren volledig uitverkocht en hadden veel meer toeschouwers kunnen verwelkomen als er door de coronamaatregelen geen beperking was opgelegd.

Coronamaatregelen zijn er in Italië ook want het circuit van Monza mag slechts voor de halve capaciteit tickets verkopen. Er zijn echter slechts zo’n 15 000 tickets verkocht. De organisatie stuurde niet voor niets nog een e-mail uit naar de leden van haar nieuwsbrief waarin de veiligheid van het evenement nog eens in de verf wordt gezet.

Maar waar ligt de oorzaak van de dramatische ticketverkoop? Veel wordt toegeschreven aan de teleurstellende prestaties van Ferrari. Twee jaar geleden bezorgde Charles Leclerc de Tifosi nog een delirium door voor het eerst in jaren Ferrari de GP van Italië op Monza te laten winnen. Ondertussen probeert Ferrari na een dramatisch slecht seizoen vorig jaar uit het dal te klimmen.

Daarnaast startte de ticketverkoop bijzonder laat, pas op 5 augustus, amper een dikke maand voor het raceweekend van start zou gaan. Resultaat is dat er slechts zo’n 11 000 Italianen en ongeveer 4 000 Nederlanders een ticket voor de race gekocht hebben.

De organisatoren hopen dat er nog veel Italianen maar ook Nederlanders last-minute een ticket voor de race kopen. Anders dreigt een financieel drama waarbij er een financieel verlies wordt verwacht van zo’n 15 miljoen euro.

Niet ideaal als je weet dat er al jaren gezegd wordt dat het hogesnelheidscircuit van Monza dringend een grondige renovatie moet krijgen, een renovatie die zo’n 100 miljoen euro zou kosten. Geld dat er inderdaad niet is en na de F1-race van dit jaar verder weg lijkt dan ooit tevoren.

Of hoe er steeds meer stemmen opgaan over een mogelijke verhuis van de Italiaanse GP naar het Autodromo Nazionale Enzo e Dino Ferrari in Imola. Daar zijn de faciliteiten veel moderner en niet geheel toevallig is F1-baas Stefano Domenicali afkomstig van Imola.

Monza kan inderdaad dus maar beter opletten en hopen dat er alsnog heel wat tickets verkocht worden …

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print