Drie F1-teams willen enkel geldstraffen bij overtreding van budgetplafond

Red Bull Racing
Red Bull Racing

Drie F1-teams willen bij een overtreding van het budgetplafond uitsluitend een geldboete betalen, er wordt nog onderhandeld over eventuele andere sancties. 

Sinds dit F1-seizoen is er een budgetplafond ingevoerd voor de teams dat vastgelegd werd op 145 miljoen dollar per jaar. Als een team die regel overtreedt zullen er sancties volgen maar drie teams hebben nu al laten weten dat ze enkel een geldstraf willen betalen in geval van een overtreding.

In het nieuwe financieel reglement van de FIA staat dat er in het geval van een overtreding een aantal sancties mogelijk zijn waaronder geldstraffen, het onder toezicht plaatsen van het betrokken team en ook straffen op sportief vlak.

Tijdens de laatste F1-commissie hebben drie teams zich echter uitgesproken tegen sportieve straffen, volgens de laatste berichten gaat het om Red Bull, AlphaTauri en Ferrari. 

Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, heeft bevestigd dat zeven van de tien teams hebben ingestemd met het artikel 26 van het financiële reglement van de FIA waar de mogelijke straffen staan opgesomd.

Naast geldstraffen is er sprake van ‘minor Sporting Penalty’ of een ‘material Sporting penalty.’ Dat kan gaan van de aftrek van WK-punten tot het beperken van de testmogelijkheden of in het ergste geval uitsluiting uit het wereldkampioenschap.

“Drie teams stemden tegen. Ze zouden een boete betalen, maar ze willen geen sportieve straffen. Dat is een beetje vreemd,” zegt Wolff. “Het compromis dat we nu hebben bereikt heeft als doel om te begrijpen waarom het zo is en van welke reglementen zij het gevoel hebben dat ze onvolledig zijn of die ze in vraag stellen.”

“Het doel dat we onszelf hebben gesteld is een paar weken om het op te lossen, en dan begrijpt iedereen dat overtredingen van de regels met betrekking tot het budgetplafond op dezelfde manier moeten worden gezien als technische overtredingen in termen van sportieve sancties.”

Red Bull-teambaas Christian Horner zei vrijdag dat de straffen voor overtredingen “al duidelijk” waren.

“Er wordt momenteel gesproken over procedures, die omdat het een nieuwe set reglementen is, allemaal worden bijgeschaafd”, zei Horner.

“Ik hoop dat binnen een maand alles duidelijk zal zijn wat betreft de procedures.”

Profiteer nu van grote kortingen op Bol.com !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Bol 7 daagse 2022Bol 7 daagse 2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Bol 7 daagse 2022Bol 7 daagse 2022