Na een teleurstellende kwalificatie waarbij beide rijders in Q2 uitgeschakeld werden volgde voor Ferrari nog meer drama tijdens de race. Charles Leclerc en Carlos Sainz moesten allebei opgeven en daarmee was voor Ferrari de GP van Canada een race om snel te vergeten.
Van op de plaatsen elf en twaalf op de startgrid moesten Leclerc en Sainz aan een erg moeilijke race beginnen en die werd vooral voor Leclerc alleen nog maar moeilijker toen hij af te rekenen kreeg met een motorprobleem. Over de boordradio was duidelijk te horen dat Leclerc vooral op het rechte stuk veel tijd verloor, naar verluidt zo’n halve seconde per ronde.
“Met Leclerc hadden we een motorprobleem wat betekende dat hij gedurende vijftien ronden zo’n 80 pk verloor,” aldus Ferrari-teambaas Frederic Vasseur.
Toen er een safety car-fase was omwille van Logan Sargeant zijn crash kwam Leclerc binnen om de electronica van de power unit te resetten. Leclerc verloor veel tijd en even later volgde dan een opgave.
“We waren aan het hopen op een rode vlag om een reset en herstart te kunnen doen,” aldus Vasseur. “Er was geen rode vlag dus moesten we pitten wat ons een ronde kostte en daarmee zat de race van Charles erop.”
Er werd geopteerd om op slicks over te schakelen in de hoop toch zo nog terrein goed te kunnen maken maar net dan regende het opnieuw wat heviger en Leclerc moest voorzichtig terugkeren naar de pits. Uiteindelijk volgde er in ronde 41 een opgave om de motor te sparen voor de rest van het seizoen.
“Om eerlijk te zijn kan ik niet veel meer zeggen dan dat het motorprobleem ons de race gekost heeft,” aldus Leclerc. “De eindconclusie is dat het motorprobleem onze race enorm gecompromitteerd heeft.”
“Op een bepaald moment besloten we dan om slicks te nemen en iets te proberen. We verloren erg veel tijd in vergelijking met de andere wagens dus probeerden we het op slicks, wetende dat het onze enige kans was om in de punten te finishen.”
“We wisten dat de kans groot was dat het niet zou werken maar we moesten iets proberen. Met de motorproblemen die we hadden zouden we sowieso zonder punten eindigen. We hadden echt niets te verliezen. Ik heb er geen spijt van.”
“Vervolgens was het erg tricky om al de aanpassingen aan de motor te doen die het team me vroeg. We verloren nog steeds anderhalve seconde op het eerste rechte stuk.”
“We moeten dat motorprobleem bekijken want anders zal het tricky worden tijdens de rest van het seizoen. We mogen echter niet overreageren, dat deden we niet na Monaco en dat moeten we nu ook niet doen.”
“Het komt hard aan voor het team wanneer je met twee wagens niet finisht. We verliezen veel tegenover onze concurrenten. We mogen niet overreageren wat de snelheid van de wagen betreft. Je hebt soms goede raceweekends en soms slechte raceweekends.”
Voor teamgenoot Carlos Sainz verliep de race niet veel beter. Sainz moest na een spin in ronde 53, waarna er contact was met Alex Albon die Sainz niet kon ontwijken, ook opgeven.
“De volledige race was op de limiet, ik probeerde in het DRS-treintje om te pushen en in te halen maar ik maakte een foutje op de kerbstone en ik wil me dan ook excuseren bij het team en bij Alex,” aldus Sainz.
“Het was voor het team een race om snel te vergeten. We wisten dat de race moeilijk zou worden, we ondervonden heel het raceweekend problemen met het gripniveau en het gedrag van de wagen.”
“We zullen voorafgaand aan de race in Spanje hard moeten werken om te begrijpen wat er dit weekend is gebeurd en om ervoor te zorgen dat we niet opnieuw in zo’n situatie geraken.”