Eddie Jordan: “Ik heb Ayrton Senna de helft van mijn team aangeboden”

Williams F1 team
Williams F1 team

Eddie Jordan laat weten dat hij Ayrton Senna de helft van zijn team aanbood indien hij in 1994 voor hem zou gaan racen.

Ayrton Senna beleefde de meest succesvolle periode van zijn carrière bij McLaren, hij werd er wereldkampioen in 1988, 1990 en 1991. Maar na die titels raakte de relatie tussen Senna en McLaren verstoord, het team moest zijn meerdere erkennen in Williams en het kon haar ster-rijder niet voorzien van een auto om kampioen te worden.

Aan het einde van 1993 trok Senna richting Williams om Alain Prost af te lossen maar dat verhaal duurde niet lang want de Braziliaan verongelukte tijdens de GP van San Marino in 1994.

Eddie Jordan vertelt in de podcast ‘Formula For Success’ dat hij voor 1994 dichtbij een overeenkomst stond met Senna en dat in het contract stond dat hij zou aanblijven als teambaas.

“Hij was teleurgesteld bij McLaren. Het was voordat hij naar Williams ging, hij was gewoon niet gelukkig,” vertelde Jordan aan David Coulthard in de ‘Formula For Success’ podcast.

“Geloof het of niet, maar ik bood hem vijftig procent aan, gratis, om voor Jordan te komen rijden, maar dan moest hij wel aanblijven als eigenaar, want ik geloofde dat, met Senna in het team, de werkelijke waarde van het team meer dan verdubbeld zou worden.”

Senna werd beschouwd als een van de meest getalenteerde rijders die de sport ooit gekend heeft en hij trok van McLaren naar Williams voor een, voor die tijd, monstercontract van twintig miljoen dollar. Volgens Jordan had het aantrekken van Senna een meesterzet kunnen worden vanuit zakelijk standpunt.

“Met andere woorden, de helft die ik verloor, ik dacht dat dit zo’n coole zet zou zijn,” aldus Jordan. “Ten eerste, ik krijg een man als Senna in mijn auto, krijg het team, de erkenning van het team, de sponsorinkomsten zouden zich vermenigvuldigen met een verbazingwekkend bedrag.”

“Nu zeg ik niet dat hij het gedaan zou hebben. Maar we waren erg ver in de onderhandelingen over wat hij wilde doen. Hij wilde een team en ik gaf hem die kans.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print