“Een nieuw achterpoortje in het F1-reglement kan het budgetplafond ondermijnen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Alpine-teambaas Otmar Szafnauer waarschuwt dat teams een nieuwe maas in het net van de regelgeving zouden kunnen gaan gebruiken om het budgetplafond te omzeilen.

De Amerikaan beschuldigt niemand van het overtreden van de regels maar hij wil wel wijzen op het feit dat teams zouden kunnen profiteren van een maas in het net om extra ontwikkelingswerk te verrichten.

Het budgetplafond is in voege sinds 2021 en vorig jaar werden de teams er voor het eerst op gecontroleerd. Tegen het einde van de maand worden de rapporten verwacht bij de FIA over de uitgaven van het jaar 2022.

Vorig jaar waren er onderhandelingen om het budgetplafond te verhogen als antwoord op de stijgende inflatie. Alpine was een van de teams die daar tegen was en teambaas Szafnauer wil er voor waarschuwen dat de manier waarop teams opgebouwd zijn er kan voor zorgen dat het budgetplafond wordt ondermijnd.

“Al die inflatiebonussen, hoewel we een veto hebben uitgesproken, dragen volgens mij marginaal bij aan het plafond, niet massaal,” aldus Szafnauer.. “Maar als je naar bedrijfsstructuren kijkt, is dat massaal.”

“Als je maar 68, 70 mensen in het raceteam hebt en de rest van de 900 staan erbuiten en de kosten worden verdeeld dan is dat het soort dingen waar we ons zorgen over moeten maken.”

Szafnauer haalt het voorbeeld aan van Andrew Green, die als technisch directeur van Aston Martin afgelost werd door Dan Fallows die overkwam van Red Bull. Green ging die functie wel verder vervullen bij het overkoepelende Aston Martin Performance Technologies en Otmar Szafnauer vreest dat meerdere teams zulke constructies zullen gaan opzetten om het budgetplafond te omzeilen.

“Dat zijn dingen waarover we moeten nadenken hoe we ze kunnen tegenhouden,” aldus de Amerikaan. “Dat overstijgt de gewone inflatie zaken.”

De Alpine-teambaas is bezorgd dat de regels omtrent het budgetplafond overtreden zullen worden want hij vindt het een positieve zaak voor de sport.

“Ik denk dat het budgetplafond de F1 als geheel heeft geholpen, de waarderingen van de teams heeft opgedreven. Ik denk dat het plafond dat we nu hebben nog steeds tien keer zoveel is dan wat een andere raceformule besteedt aan autosport. En voor mij is dat genoeg.”