Esteban Ocon haalt uit naar Alpine: “Er was geen enkele reden voor teamorders, waarom moest ik Pierre voorbij laten?”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Tijdens het slot van de GP van Canada liet Esteban Ocon teamgenoot Pierre Gasly voorbij, dit na teamorders van Alpine. Na afloop van de race was Ocon echter niet te spreken over de teamorders.

“We begonnen achteraan en om dan met beide wagens in de punten te finishen is geweldig voor het team,” blikte Esteban Ocon terug op de GP van Canada. “Ik deed mijn deel van de job, ik was een teamspeler, ik was de brave gast, te braaf.”

“Ik moest Pierre aan het einde laten gaan, wat ik ook gedaan heb, ik heb altijd de instructies gevolgd die me gegeven werden. Maar voor echt geen enkele reden deze keer, we gingen nooit Daniel inhalen, dat was de reden voor de call van het team.”

“Ik verlies hier duidelijk een punt. Te vriendelijk zijn is niet de juiste attitude om in de Formule 1 te hebben maar ik heb getoond dat ik een teamspeler ben en dat is wat telt.”

Ocon werd vervolgens gevraagd of dit misschien gebeurde omdat hij eind dit seizoen Alpine zal verlaten maar op dat vlak probeerde Ocon de kerk in het midden te houden: “Ik geef hen het voordeel van de twijfel.”

Vanuit Alpine gaven ze echter wel een reden voor de positiewissel tussen Ocon en Gasly.

“Tegen het einde van de race had Esteban een probleem met zijn ‘energy management’, dat zijn performance beïnvloedde,” aldus Alpine. “Vroeg in ronde 68 kreeg Esteban de instructie om Pierre te laten passeren om Pierre de kans te geven om Ricciardo aan te vallen voor de achtste plaats.”

“Esteban leek vermogen te verliezen door een vermoedelijk probleem met de power unit en het team had er vertrouwen in dat Pierre Ricciardo met DRS zou kunnen aanvallen.”

“Esteban liet Pierre halverwege ronde 69 in, ter hoogte van bocht 8. Tegen dan was het te laat, Ricciardo ontsnapte omdat hij te veel voor Pierre reed om hem nog onder druk te zetten en met Hulkenberg achter ons was het te risicovol om de posities opnieuw te wisselen.”

Pierre Gasly en Esteban Ocon finishten de race uiteindelijk met een negende en tiende plaats allebei in de punten.