F1 2009 voor de Wii

F1journaal deed voor jou een review van de nieuwste F1-game: F1 2009 voor de Wii.
a:1:{s:9:”file_name”;s:20:”F1-2009-bundle_1.jpg”;}
Voor de f1-fans leek het wel jaren te duren alvorens er nog eens een release was van een F1-game maar nu is het eindelijk zover. Codemasters heeft F1 2009 uitgebracht op zowel de PSP als de Wii-spelconsole.

De modale fan die niet in het bezit is van een PSP of Wii zal moeten wachten tot 2010 om aan de slag te kunnen gaan. Toen Codemasters een dik jaar geleden de licentie verkreeg om een F1-game te maken besloot men om het spel eerst op de PSP en Wii uit te brengen.

De reden hiervoor is simpel: Codemasters mag dan wel een topbedrijf zijn op het vlak van produceren van games, zelfs Codemasters kan het niet voor elkaar krijgen om op minder dan een jaar tijd het spel klaar te krijgen voor zowel PSP, Wii, XBOX 360, Playstation 3 en de PC.

Het is op zich zelfs al een huzarenstukje dat de racegame nu reeds klaar is. De meeste F1-games die in het verleden werden uitgebracht verschenen steevast aan het begin van een F1-seizoen maar dan telkens met de oude rijders en teambezitting van het seizoen ervoor. Je kan dus wel zeggen dat Codemasters eigenlijk vroeg is met haar versie.

image

Formule 1 is op de Wii-versie echt gewoon fun beleven. Zowel de modale f1-fan alsook de fan die alles zelf wil aanpassen komen aan hun trekken. Je kan enerzijds gewoon beginnen met racen, maar je kan als je wil ook je wagen naar eigen voorkeur compleet afstellen. Ratio’s van de versnellingsbak, voor en achtervleugel, anti-rollbar, kortom bijna alles is mogelijk. Codemasters wou echt een game neerzetten dat iedere f1-fan aanspreekt.

Zoals gebruikelijk kan je snel een race starten, maar je kan evengoed complete race-weekends en kampioenschappen opstarten. Daarvoor hoef je zelfs je banden en pitstopstrategi ebepalen alvorens je de race aanvat.

De game is uiteraard zo opgesteld dat je zo getrouw mogelijk het seizoen 2009 beleeft. Alle circuits zijn aanwezig. Interessant weetje is dat voor het nabouwen van de circuits er in totaal meet dan 200 000 foto’s werden genomen en dat Abu Dhabi op zich een huzarenstukje was. Het circuit op zich was immers nog in opbouw terwijl men het F1 game aan maken was.

In Singapore is er uiteraard een nachtrace, een primeur dus onder de F1 games. Ook KERS is uiteraard van de partij en kan net als in het echt slechts enkele seconden per ronde gebruikt worden.

Naast de races, GP-weekends en het kampioenschap kan je uiteraard ook multiplayer spelen. Daarnaast zijn er ook enkele interessante challenges. Dit kan bijvoorbeeld zoveel mogelijk wagens inhalen zijn, maar evengoed een bepaalde besttijd neerzetten op een circuit.

De besturing van de game is op zich erg vernieuwend voor F1 games. De Wii-versie wordt momenteel immers uitgebracht met een F1-stuur waarin je jouw Wiimote vastklikt. Het bezorgt je alvast een compleet andere ervaring en beleving van de game. Niet gewoon links of rechts duwen op de pijltjes zoals het vroeger bij racegames was.

Plaats je met het F1 stuur in je handen voor een mooie plasma of LCD en je lijkt effectief mee te rijden. Het is dan ook grappig dat je effectief lijkt mee te bewegen met het scherm en wat er zich allemaal voordoet tijdens de game.

image

De game is bovendien ook voorzien van live commentaar vanuit je pitbox. Je race-ingenieur geeft je de broodnodige tips om nog een betere prestatie neer te zetten. Je leeft echt mee met de game, je wordt als het ware één geheel. Codemasters heeft op dat vlak dan ook zijn doel absoluut bereikt.

Één groot pijnpunt heeft de game alvast wel. Schakel de begeleiding vooral bij het sturen, en in mindere mate ook bij het remmen, niet uit. Wie het toch probeert te doen kan zich de volgende Japanse kamikazepiloot in de F1 noemen.

Op het vlak van grafische pracht kan de Wii uiteraard niet wedijveren met concurrenten als de Playstation 3 en XBOX360. Toch zijn de graphics naar behoren. Vergeleken met veel andere Wii-games behoren ze zelfs tot de beste.

Wat wel soms beter kon is de randanimatie. Zo is het immers compleet onlogisch dat wanneer je een pitstop doet, de rest van de pitlane compleet leeg is, iets wat tijdens een echte F1-race ondenkbaar is.
Kort samengevat biedt F1 2009 op de Wii je een unieke F1 race-ervaring door middel van het F1 stuur dat mee in de bundel zit. Het biedt alles was de modale F1 fan wenst en voor de F1 freak zijn er de nodige extra’s voorzien.

Algemene score: 83%
Klik hier en bestel F1 2009 voor de Wii of PSP.

Wedstrijd: F1journaal geeft drie exemplaren van de F1 2009 Wii-bundle weg. De winnaars krijgen er bovendien een exclusief t-shirt van het spel bovenop. Klik hier voor de wedstrijd.


De eventuele terugkeer van Michael Schumacher blijft voor beroering zorgen in de F1-paddock.