F1 2011 video countdown: Een stukje eigen trots!

Je hebt zo van die circuits die gewoonweg legendarisch zijn, Grand Prix’ op circuits die elke piloot wel op zijn minst een keer in zijn leven wil gewonnen hebben. Monaco is daar zo een van, maar ook dichter bij huis kennen we zo een circuit.
We hebben het hier natuurlijk over ons eigen circuit, dat van Spa – Francorchamps. Een circuit dat bij veel piloten evenveel geliefd als gevreesd wordt. En dat komt door die ene speciale bocht, Eau Rouge en het feit dat het circuit een eigen microklimaat heeft. Het kan zonnig zijn op de pitmuur terwijl het pijpenstelen regent aan Rivage. Maar de karakteristieken van het circuit, die blijven het bijzonderst.

Na de start komt de haarspeld, La source, om vervolgens volgas de heuvel af te stormen richting de beroemdste bocht ter wereld, Eau Rouge. Een bocht die eerst licht naar links afbuigt om vervolgens onmiddellijk in bergop terug naar rechts te keren. De uitgang van de bocht is opnieuw een snelle linkse en ligt bovenop de heuvel en is zo goed als blind voor de piloten. Niet alleen de zijwaartse, maar ook de neerwaartse G-krachten liggen hier zo hoog dat het zelfs motorgeluid voor een aantal seconden een andere karakteristiek krijgt.

Vandaag kan de bocht bij droog weer volgas in zevende versnelling genomen worden, maar dat was in het verleden niet altijd het geval. Er werd vroeger gezegd dat deze bocht de jongens van de mannen kon onderscheiden. Zij die hun voet van het gaspedaal lichtten, behoorden dus niet tot de mannen.

We hebben komend seizoen vijf wereldkampioenen die mogen strijden voor de overwinning op Spa. Daarmee zijn alle wereldkampioenen van de laatste tien jaar aanwezig op de startgrid, behalve eentje. En niet zo maar eentje.

Kimi Räikkönen, de wereldkampioen van 2007, wist de Grand Prix van Spa – Francorchamps maar liefst vier keer op zijn naam te schrijven. Vandaag heeft hij de keuze gemaakt voor rally, maar als je naar de beelden kijkt op ons eigen stukje nationale trots in de Belgische Ardennen, dan weet je ook meteen waarom wij dat een beetje jammer vinden.

Pittig detail, Kimi won in 2009 de GP enkel dankzij KERS op de wagen. Het was op die manier dat hij Fisichella in de Force India kon voorbijgaan na de safetycar. Kimi wist echter nooit een gat te slaan tussen hem en Fisico en reed onder voortdurende dreiging van de Italiaan. Toch wist Kimi dus te winnen en nam zo revanche voor Brazilië 2003. Toen werd de race stil gelegd en werd aanvankelijk Kimi als winnaar uitgeroepen. Later bleek echter dat men een ronde was vergeten terug te tellen en stelde men vast dat Fisichella eigenlijk had gewonnen. Kimi moest zijn beker twee weken later dus aan Fisichella geven. Dat was hij in 2009 niet meer van plan.

Nog 9 dagen!
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print