F1 2011 video countdown: Het kloppende hart!

Je ziet hem bijna nooit, zit altijd verscholen onder een grote kap, maar je hoort hem wel van kilometers afstand al aankomen. De motor, het kloppende hart van een Formule 1 bolide.
Een onmiskenbaar geluid dat je van ver herkent. Het geluid van grofweg 730 paarden weggestopt in een 2.4 V8 motorblok. Het geluid van 18.000 omwentelingen per minuut met een uitlaat die tot bijna 1000° verhit wordt en knalrood begint te gloeien.

Slechts 95 kilo staal en aluminium, een verbruik van pakweg 75 liter per honderd kilometer en maar liefst 650 liter lucht per seconde. De cijfers die je op een F1 motor kan plakken zijn duizelingwekkend. En toch zijn deze motoren in de verhouding tussen prestatie en verbruik veel efficiënter dan de wagen die bij jou en mij op de oprit staat.

Kijk naar het volgende fragment van een Renault V10 motor op een testbank en let op de bijzondere ‘stand-off’ injectoren. Maar vooral, let op het geluid dat zo heerlijk klinkt. Het geluid dat zelfs het kleinste haartje op je vel doet rechtop staan.

Nog 11 dagen!

a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print